Voiculescu: Poate îi întreabă cineva pe domnii de la PSD de ce au lăsat oamenii fără medicamente

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

După imunoglobulină, un alt medicament, unul esenţial în tratamentul cancerului, a dispărut din România, bolnavii având două opţiuni: să şi-l cumpere, sau să moară. Cine e vinovat de acest lucru? În opinia fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, nimeni altcineva decât PSD, dispariţia medicamentului fiind o consecinţă a eliminării, în 2017, a Listei Medicamentelor Esenţiale.

"Zeci de oameni îmi scriu că CISPLATIN - un medicament esenţial care se foloseşte de zeci de ani în tratamentul cancerului şi care costă mai puţin de 100 lei/cură - nu este disponibil.

În mod normal, în faţa unor astfel de nenorociri, ne întrebăm: “cum am ajuns aici?”.

De data asta însă ştim foarte bine şi CINE şi CUM (printr-o politică de preţuri tembelă şi prin eliminarea în 2017 a Listei Medicamentelor Esenţiale introduse de mine în legislaţie în 2016) ne-a adus aici.

"O fi de stânga sau de dreapta să laşi oamenii fără medicamente?", se mai întreabă Voiculescu, în condiţiile în care în spaţiul public au apărut comentarii critice legate de faptul că Mişcarea România Împreună, partidul a cărui înfiinţare a fost anunţată de Cioloş, nu s-a definit doctrinar.

"Poate îi întreabă cineva totuşi pe domnii de la PSD şi DE CE au făcut-o? De ce au lăsat oamenii fără medicamente?", scrie, pe Facebook, fostul ministru.

De asemenea, Voiculescu le sugerează celor afectaţi de lipsa medicamentului, fie ei doctori sau pacienţi, să scrie la medicamente-lipsa.ro

Reamintim că mii de bolnavi de cancer nu îşi pot urma schemele de tratament, căci CISPLATIN, un citostatic de bază folosit în chimioterapie, este de negăsit de mai bine de o lună. În aceste condiţii, o dată în plus, bolnavii - cu toate că au plătit ani de zile asigurări de sănătate - sunt pe cont propriu, cine are bani merge în statele vecine şi îşi cumpără medicamentul care altfel ar fi trebuit să fie gratuit, cine nu, moare cu zile, anunţa marţi, la RFI, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Medicamentul nu este unul scump, mai susţinea preşedintele ABC, însă a dispărut de pe piaţa românească "din cauza politicii dezastruoase a preţului medicamentelor la nivel de Minister al Sănătăţii".

De partea sa, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că ştie de criza de CISPLATIN şi a anunţat că în următoarele săptămâni ar urma să intre pe piaţă aproximativ 3000 de fiole, în condiţiile în care necesarul lunar este de 12.000.