Virgil Popescu şi Bode, somaţi de USR să-şi prezinte de urgenţă demisia. Şeful MAI, acuzat că e condus de miliţieni

Lucian Bode, PNL
Lucian Bode, PNL (Epoch Times România)

USR a solicitat, luni, demisia de urgenţă a lui Virgil Popescu, în contextul crizei energetice şi "al incapacităţii" ministrului Energiei girat de PSD şi PNL de a gestiona situaţia şi de a oferi soluţii reale de rezolvare.

Nu în ultimul rând, în contextul incidentelor din ultima perioadă, unele dintre ele dramatice, în care au fost implicate forţele de ordine din subordinea ministrului Lucian Bode, USR cere şi demisia de urgenţă a şefului MAI.

Totodată, USR reiterează solicitarea de convocare a Parlamentului într-o sesiune extraordinară pentru adoptarea măsurilor propuse de USR pentru sprijinirea românilor afectaţi de creşterea explozivă a preţurilor la energie.

"Cerem, ca şi săptămâna trecută, o sesiune extraordinară în care să fie dezbătute şi adoptate rapid măsuri pentru contracararea creşterii preţurilor la energie. Este vorba de măsurile propuse de noi încă din octombrie anul trecut şi prezentate public inclusiv în policy brief-ul intitulat Propunerile USR pentru soluţionarea crizei preţurilor la energie, măsuri pe care le-am pus şi într-un proiect de lege, când am văzut că PSD şi PNL le ignoră", a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor şi vicepreşedinte al USR.

Ce măsuri propune USR

- Reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici, pe o perioadă de 6 luni, şi eliminarea accizei pe energie electrică.

- Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale.

- Exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

USR cere demisia lui Virgil Popescu

Pentru "lipsa de performanţă dovedită" şi pentru "incapacitatea de a gestiona un domeniu atât de important", USR solicită demisia de urgenţă a ministrului Virgil Popescu.

"A avut mai bine de doi ani în care să arate că face ceva pentru România, să arate că înţelege cu ce se mănâncă Ministerul Energiei. Din punctul nostru de vedere, domnul Virgil Popescu a eşuat şi trebuie să plece din funcţie. A scăpat din mână partea de liberalizare a pieţei de energie, nu a pregătit nimic pentru ce avea să vină şi vedem acum efectele, vedem prin ce trec românii în această perioadă de iarnă. Coaliţia de guvernare trebuie să vină rapid cu un ministru competent. Dacă domnul Virgil Popescu nu-şi va prezenta demisia, în prima şedinţă din viitoarea sesiune parlamentară, USR va depune o moţiune simplă împotriva acestuia", a afirmat Ionuţ Moşteanu.

USR cere şi demisia lui Bode

Tot pe considerente de incapacitate de a gestiona Ministerul Afacerilor Interne, USR solicită demisia ministrului Lucian Bode.

"Ministerul Afacerilor Interne este în degringoladă. Domnul Bode are mai mult de un an de când este la cârma acestui minister şi am văzut astăzi cum a ieşit să ne spună că lucrurile merg rău şi că are o grea moştenire. Mulţumim, asta ştim şi noi. Vedem cum poliţiştii nu sunt în stare să aplice legea, nu sunt în stare să ne protejeze. Vedem cum orice manifestant nervos poate să intre într-o instituţie a statului, iar poliţiştilor şi jandarmilor le tremură genunchii când văd 20-30 de oameni nervoşi. Vedem oameni care fac de râs uniforma şi asta trebuie să înceteze. Domnul Bode trebuie să plece, este nevoie de un nou ministru de Interne, care să nu se lase condus de miliţienii din minister, să fie curajos şi să facă reformele de care este nevoie", a precizat liderul deputaţilor USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne