VIDEO. "Putin a scăpat stiloul, Lukaşenko este şocat". Premierul Armeniei refuză să semneze declaraţia finală a Consiliului OTSC

Premierul armean Nikol Pashinian
Premierul armean Nikol Pashinian (Getty Images)

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a refuzat să semneze un proiect de declaraţie a Consiliului de Securitate Colectivă al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) şi un proiect de măsuri comune de asistenţă pentru Armenia.

Paşinian le-a transmis liderilor statelor membre OTSC că nu semnează declaraţia din cauza lipsei unei evaluări politice a „agresiunii” Azerbaidjanului împotriva integrităţii teritoriale a Armeniei.

"Evaluarea politică este necesară, mai presus de toate, din punct de vedere moral, deoarece aceasta ar trebui să fie o manifestare logică a relaţiilor aliate. Desigur, este important şi din punct de vedere al restabilirii integrităţii teritoriale a ţării noastre, dar această aspiraţie în sine nu înseamnă o intervenţie militară", a declarat Paşinian.

Armenia propune accelerarea activităţii politice şi diplomatice necesare cu partea azeră prin decizia Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC pentru a retrage imediat şi necondiţionat trupele azere de pe teritoriul suveran al Armeniei pe poziţiile lor iniţiale începând cu 11 mai 2021, a spus el.

"Această poziţie este importantă nu numai pentru a restabili integritatea teritorială a Republicii Armenia, ci şi pentru a descuraja Azerbaidjanul de la alte acţiuni agresive împotriva ţării noastre. Faptul că rămâne riscul unei noi agresiuni din partea Azerbaidjanului împotriva integrităţii teritoriale a Armeniei a fost raportat de secretarul general al OTSC, Stanislav Vasilievici Zas, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate Colectivă din 28 octombrie a acestui an. În astfel de circumstanţe, absenţa unei evaluări politice clare a situaţiei şi eşecul de a lua decizia menţionată mai sus nu numai că poate însemna că OTSC îşi abandonează angajamentele aliate, dar ar putea fi interpretată de Azerbaidjan ca o undă verde pentru o nouă agresiune împotriva Armeniei", a declarat prim-ministrul armean.

El a menţionat că acest lucru este în contradicţie nu numai cu litera, ci şi cu spiritul şi semnificaţia documentelor fundamentale ale OTSC.

"Prin urmare, având în vedere acest lucru, dragi colegi, în acest moment consider că proiectul Declaraţiei Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC şi cel privind măsurile comune de asistenţă pentru Republica Armenia, prezentate pentru semnare, nu sunt complet elaborate, iar în această ediţie, cu tot respectul, nu sunt pregătit să semnez aceste documente", a declarat premierul armean.

Informaţia face valuri la Kiev

Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a comentat pe Twitter că refuzul premierului armean „înseamnă că OTSC s-a prăbuşit complet”.

„Putin a scăpat stiloul, Lukaşenko este şocat”, a subliniat oficialul.