Veterinar din Beijing infectat cu un virus letal de maimuţă

Personal sanitar aduc un pacient la un spital din Beijing, China, 13 ianuarie 2021
Personal sanitar aduc un pacient la un spital din Beijing, China, 13 ianuarie 2021 (Greg Baker/AFP via Getty Images)

China a raportat primul deces cauzat de virusul Monkey B, care este extrem de rar, dar cu o mare rată de mortalitate.

Victima, un medic veterinar din Beijing, a fost infectat după ce a lucrat cu maimuţe în martie şi a murit pe 27 mai.

Virusul Monkey B (BV), cunoscut şi sub numele de virusul Herpes B, are o rată a mortalităţii de 70 până la 80%, au scris autorii raportului publicat pe 17 iulie în revista chineză săptămânală a Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Raportul afirmă că toţi contacţii apropiaţi ai decedatului au fost testaţi în aprilie şi testele au ieşit negative.

Potrivit Centrului SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), oamenii sunt de obicei infectaţi cu BV atunci când sunt muşcaţi sau zgâriaţi de o maimuţă macac infectată sau au contact cu ochii, nasul sau gura unui macac. CDC a subliniat că a existat un singur caz de transmitere BV de la om la om documentat în istorie.

Nu este clar de la ce tip de maimuţă s-a contaminat victima din China atunci când a contractat virusul.

Veterinarul decedat avea 53 de ani. A lucrat pentru un laborator care efectua experimente cu primate în Beijing.

Pe 4 şi 6 martie, medicul veterinar a disecat două maimuţe moarte şi după o lună de la disecţii „a suferit de greaţă şi vărsături, urmate de febră cu simptome neurologice”, potrivit raportului.

Deoarece medicii din Beijing nu aveau experienţă cu infecţiile cauzate de BV, medicul veterinar a fost transferat la mai multe spitale pentru tratament, dar nu a fost diagnosticat până la 17 aprilie, când medicii i-au colectat lichidul cefalorahidian pentru a testa virusuri legate de maimuţe.

Rezultatele au arătat că medicul veterinar a fost infectat cu BV.

Autorii raportului au concluzionat că „acest lucru implică faptul că BV de la maimuţe ar putea reprezenta o potenţială ameninţare zoonotică pentru lucrători”.

Potrivit CDC SUA, infecţiile cu BV au la început simptome asemănătoare gripei, care includ febră şi frisoane, dureri musculare, oboseală şi dureri de cap. Simptomele încep de obicei la o lună după expunerea la o maimuţă infectată cu BV.

Prima infecţie umană a fost identificată în 1932 şi de atunci au fost raportate doar 50 de cazuri de transmitere la om. Dintre cei infectaţi, majoritatea intraseră în contact cu o maimuţă. Din 32 de cazuri cunoscute, 21 au decedat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe