Vela trimite Corpul de Control la Poliţia Capitalei după ce şeful SGIV acuză infiltrarea instituţiei de către interlopi

Marcel Vela - gov.ro
Marcel Vela - gov.ro (Epoch Times România)

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat, vineri, demararea unui control la Poliţia Capitalei pentru a se verifica veridicitatea datelor prezentate şi a acuzaţiilor lansate în spaţiul public de şeful Serviciului de Grupări Infracţionale Violente (SGIV), Marius Andrei, în legătură cu potenţiale presiuni şi imixtiuni în activitatea structurii pe care o conduce.

“Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public după difuzarea la un post de televiziune a unui interviu cu şeful Serviciului Grupări Infracţionale Violente din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a dispus Corpului de Control efectuarea de îndată a unui control la Poliţia Capitalei pentru a verifica veridicitatea datelor prezentate şi pentru a dispune, în cel mai scurt timp, măsurile legale care se impun.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi-a asumat în mod public ca principale obiective în perioada următoare destructurarea grupărilor infracţionale şi tragerea la răspundere penală a membrilor acestora. Totodată, precizăm că NU vor fi tolerate niciun fel de abateri sau imixtiuni în activitatea structurilor MAI implicate în combaterea criminalităţii organizate”, potrivit comunicatului de presă emis de Minister.

Reamintim că acest control MAI a fost dispus în condiţiile în care comisarul-şef Marius Andrei a susţinut, la Digi 24, că interlopii din Capitală au oameni infiltraţi în politică şi poliţie. Şeful SGIV a mai precizat că ofiţerii acestui serviciu ar fi fost presaţi anul trecut să renunţe la anchete, după ce le-a fost interzisă colaborarea cu procurorii DIICOT. Mai mult, susţine comisarul-şef, sincopa de anul trecut a dus la haosul prezent astăzi pe străzi.

Redăm o parte a interviului acordat de comisarul-şef Marius Andrei:

Reporter: S-au oprit unele anchete pentru că nu aţi mai putut colabora cu DIICOT şi ancheta fapte mai grave?

Andrei Marius: Aşa este, unele anchete au fost oprite de pe o zi pe alta. Să ne gândim dacă în anii 2014-2015-2016 astfel de evenimente au mai fost, vă spun că NU au mai fost lucrurile astea. Au început să apară pe fondul slăbirii acestei structuri la nivel de Bucureşti şi odată cu, probabil, această pandemie şi întoarcerea în ţară a multor infractori din alte state europene. [...]Nu pot să vorbesc despre acele anchete, nu ştiu în ce fază sunt, s-ar putea să vorbesc de anumite anchete are sunt în desfăşurare şi nu ar fi profesional din partea mea. Cert este că nouă ni s-a oprit delegarea în acele anchete! (...) Aşa cum am menţionat în toate materialele pe care le-am făcut, am încercat să arăt că aceste ingerinţe şi presiuni nejustificate nu fac decât să afecteze activitatea serviciului, care, până la urmă, se va vedea în stradă, prin acele conflicte stradale care pot să apară între membrii acestor grupuri.

Reporter: De ce vă feriţi să spuneţi un număr al grupărilor care acţionează în Capitală?

Andrei Marius: Fiindcă nu vrem ca opinia publică să creadă că oraşul în care trăim este un oraş al interlopilor sau al grupărilor infracţionale.

În plus, şeful SGIV a mai precizat că unii dintre colegii săi trădează tabăra şi oferă informaţii infractorilor.

“Vă pot spune cu certitudine că am avut, în fiecare anchetă complexă, câte un poliţist care a fost cercetat. (...) Membrii lumii interlope înţeleg să săvârşească diferite infracţiuni, în momentul în care sesizează că sunt cercetaţi sau ştiu că sunt cercetaţi încearcă să afle diferite lucruri din cadrul anchetei, să rezolve problema, să stingă ancheta penală şi de multe ori ajung, într-adevăr, să solicite aceste date şi informaţii prin intermediul unor poliţişti. (...) Nu vrem ingerinţe, nu vrem presiune, vrem doar să ne facem treaba. (...) Anul trecut au fost ingerinţe din partea conducerii. Nimeni nu ne garantează că peste un an de zile nu vor fi alte situaţii similare având în vedere inclusiv ieşirea mea publică”.

Reporter: Aţi informat ierarhic, pe şeful Poliţiei Române. Ce vi s-a răspuns?

Andrei Marius: Nu am primit un răspuns în acest sens. Am raportat de fiecare dată şefilor ierarhici şi toate aceste aspecte am încercat să le rezolvăm instituţional.