Vasluian, îngrozit de ceea ce a văzut la o morgă din Vaslui: Uşile larg deschise, angajaţii lipsă, iar morţii sunt abandonaţi pe mese

Un vasluian, care s-a dus la morga Spitalului Judeţean Vaslui pentru a-şi ridica tatăl decedat, a rămas consternat de ceea ce a văzut acolo. Pentru a documenta situaţia el a realizat câteva filmuleţe video.

Într-un interviu acordat publicaţiei Vremea Nouă, bărbatul a spus că trupurile neînsufleţite sunt ţinute în condiţii improprii, iar rudele îşi ridică morţii fără a fi supravegheate în niciun fel de angajaţii unităţii medicale.

Bărbatul a relatat următoarele pentru Vremea Nouă:

Eu m-am dus în ziua respectivă să-mi iau tatăl decedat. Am tocmit o maşină mortuară. Am ajuns în jurul orei 14:30 la morgă, unde nu am mai găsit pe nimeni. O persoană care aştepta şi ea pe scările de la intrarea în morgă mi-a spus că este un decedat înăuntru, pus pe masă, să intru să văd dacă nu cumva e tata. Mi-am impus să nu intru, crezând că într-o morgă nu poţi intra ca la piaţă. Cum timpul se scurgea, iar dinăuntru nu ieşea nimeni, mi-am făcut curaj şi într-un final am intrat. Mi-a fost uşor pentru că toate uşile erau deschise. În camera unde sunt ţinuţi morţii am văzut o altă persoană decedată, aşezată pe una dintre acele mese.

Am ieşit din acea cameră şi am am început să bat la uşi, pe la birourile de la morgă, însă nu a răspuns nimeni. Într-un final, am dat peste o asistentă, care mi-a spus că ea nu are treabă cu morgă, dar dacă vreau să aflu ceva, să mă duc să vorbesc cu managera. La birourile administrative, am vorbit cu o doamnă care s-a comportat ok cu mine. Am întrebat-o dacă e normal ca uşile de la morgă să stea larg deschise, angajaţii să lipsească, iar morţii să zacă abandonaţi pe acele mese? Am întrebat-o pe doamna respectivă cum e posibil ca în 2022, să intre oricine într-o morgă?

Am mers cu doamna la morgă, iar când am ajuns acolo, persoana decedată pe care eu o văzusem pe masă era acum urcată într-o maşină. Am aflat că maşina respectivă aparţine unui angajat de la morgă, care are şi firmă de pompe funebre. Cu alte cuvinte, dacă apelezi la serviciile cui trebuie, dacă dai banul persoanei potrivite, poţi să-ţi ridici mortul când vrei, fără niciun fel de supraveghere, chiar şi în lipsa angajaţilor de la morgă.

Am întrebat-o pe doamna de la Administrativ ce program este la morgă, dacă angajaţii pot pleca când vor ei de la muncă? De faţă cu ea, am sunat un prieten şi l-am întrebat care e practica de la morgă? Cine e persoana care trebuie “unsă” pentru a putea ridica mortul? Prietenul respectiv mi-a spus că trebuie să vorbesc cu un angajat pe nume Sârbu. El taie şi spânzură acolo. Am închis telefonul, apoi am întrebat-o pe doamna respectivă cum se face că toată lumea din judeţ ştie cine comandă la morgă, numai conducerea spitalului nu ştie?

Cum e posibil ca morţii să fie ridicaţi din spital în lipsa lucrătorilor de la morgă? Concluzia mea după această experienţă este ca toţi angajaţii de la morgă sunt puşi pe făcut bani. Sunt oameni de la ţară care vin la Vaslui să-şi ridice morţii, doar cu bani de autobuz în buzunar. Nu poţi să-ţi baţi joc în halul ăsta de toată lumea. Nu poţi faţă de alţii să-ţi faci treaba doar pentru că au apelat la firma ta de pompe funebre, iar pe alţii să-i laşi cu ochii în soare, doar pentru că nu au dat dreptul. Eu nu am nimic de reproşat conducerii spitalului, doamna a vorbit frumos cu mine, pe mine m-a dezamăgit doar ce am văzut la morgă. Cei de acolo nu au mamă, nu au tată, pe ei îi guvernează doar banul.

La aproximativ 30 de minute după discuţia cu directoarea de îngrijiri medicale, când vasluianul a vrut să plece, a fost oprit de angajaţii spitalului:

Supărat din cauza tratamentului la care am fost supus, le-am spus angajaţilor de la spital că lucrurile nu vor rămâne aşa, că voi face plângere instituţiilor superioare. I-am spus şoferului de pe maşina mortuară cu care venisem să plece acasă, că eu nu-l pot lua pe tata în ziua aia. Când am dat să plec acasă, am trecut cu maşina prin dreptul birourilor administrative. Numai ce am văzut două doamne fugind după maşină, strigând să mai aştept o jumătate de oră, că va veni cineva la morgă să mi-l dea pe tata.

După alte câteva zeci de minute de aşteptare, a venit cineva şi mi l-a dat pe tata. Aşadar, de la morgă poţi să-ţi ridici morţii, dar doar după ce faci scandal, după ce treci prin umilinţe. Mă repet, nemulţumirile mele nu au treabă cu spitalul, cu conducerea unităţii, eu sunt supărat pe felul cum cei de la morgă înţeleg să-şi facă treaba. Zici că acolo e moşia lor, aşa se comportă. Am văzut că au mai fost trase semnale de alarmă şi nu pot să nu mă întreb, chiar nu se poate face nimic în privinţa lucrătorilor de la morgă? Chiar nimeni din spital nu se pune şi în pielea celor care trec prin suferinţa pierderii unei persoane dragi?

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne