Vâlcov, îngenuncheat de un protestatar rezist. Trebuie să plătească daune morale şi să-şi toarne public cenuşă în cap

Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei"
Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei" (Epoch Times)

Cunoscutul protestatar rezist Sandu Matei a câştigat, în prima instanţă, un proces civil împotriva fostului ministru Darius Vâlcov, "creierul" din spatele programului de guvernare PSD din epoca Dragnea.

Procesul a avut loc la Tribunalul Olt, chiar în fieful lui Vâlcov, iar protestatarul ar urma să primească daune morale de la fosta "eminenţă cenuşie" din PSD.

"Constată încălcarea de către pârât a dreptului reclamantului la demnitate. Constată încălcarea de către pârât a dreptului reclamantului la intimitatea vieţii private. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 20.000 lei, cu titlu de daune morale, din care 10.000 lei pentru încălcarea dreptului la demnitate şi 10.000 lei pentru încălcarea dreptului la intimitatea vieţii private. Obligă pârâtul să publice pe pagina sa de Facebook şi în două ziare de circulaţie naţională, în format scris şi în format online, dispozitivul prezentei hotărâri. Ia act că părţile au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată", se arată pe portalul instanţei.

Sandu Matei a anunţat însă că va ataca cu apel decizia de astăzi, considerând că instanţa a fost prea blândă cu Darius Vâlcov, având în vedere ce i-a făcut.

Reacţia protestatarului după victorie

"A fost un proces dificil, foarte complicat. Avocata lui Vâlcov e fosta purtătoare de cuvânt a PDL, care îl reprezintă în toate procesele lui mari. Victoria mare în acest proces nu e suma, suma fiind foarte mică. Eu am cerut 300.000 daune morale şi 50.000 daune materiale. Victoria este că instanţa îl obligă să îl publice pe pagina sa de Facebook şi în două ziare de circulaţie naţională dispozitivul prezentei hotărâri.

Si victoria mare este că oamenii simpli vor prinde curaj. Este un proces câştigat de un simplu cetăţen în faţa unui politician puternic. Toţi cetăţenii care se simt jigniţi, sau înjosiţi cum am fost eu, de oamenii puternici ai statului trebuie să ia atitudine. Ăsta a fost şi scopul procesului. Am spus că nu mă interesează daunele, oricum toată suma am spus public şi o reiterez şi acum că o voi folosi numai în scopuri civice, deci nu în scopuri personale.

Eu personal am avut de suferit. Am vrut să arăt că poţi să dărâmi şi oameni puternici. La vremea respectivă era consilierul premierului, un fel de prim-ministru din umbră şi cel care a creat programul de guvernare în urma cărui PSD a câştigat foarte mult, era un om foarte puternic. Şi totuşi l-am învins, la el acasă, la Tribunalul Olt, unde nimeni nu mişcă.

Cetăţenii trebuie să prindă curaj şi să meargă în instanţă, când se simt înjosiţi, chiar dacă vorbim de cel mai puternic om în stat. Dreptatea se face în instanţă. (...) Iar procesul penal contra lui Vâlcov, din care s-a desprins acest proces civil, merge în continuare, numai că merge în contul a 1 milion de euro", a declarat Sandu Matei, pentru Epoch Times.

Ce i-a făcut Vâlcov protestatarului

În septembrie 2018, Darius Vâlcov, consilierul condamnat la închisoare al premierului Viorica Dăncilă, s-a ales cu o plângere penală pe numele său după ce a publicat pe Facebook o fişă medicală de acum câţiva ani, a lui Sandu Matei, încercând, prin postarea respectivă, să acrediteze ideea că protestatarul, catalogat de el drept unul dintre "liderii #rezist", "este sandilău cu acte".

În replică, protestatarul a depus plângere penală la Parchet în care l-a acuzat pe Vâlcov de complicitate la divulgarea secretului profesional, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la divulgarea fără drept a unor informaţii secret de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, precum şi de nerespectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată.

În acelaşi timp, protestatarul cere nici mai mult nici mai puţin de 1 milion de euro daune morale.

Procesul civil câştigat acum de Sandu Matei s-a desprins din acest dosar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne