Vaccinurile ARNm anti-COVID reduc răspunsul imunitar la alte infecţii. O potenţială problemă de imunodeficienţă

(facebook.com)

Un studiu recent privind efectele vaccinului anti-Covid cu ARNm de la Pfizer asupra sistemului imunitar i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să îşi exprime îngrijorarea în legătură cu imunodeficienţele dobândite prin vaccinare.

Sindromul imunodeficienţei dobândite prin vaccinare (VAIDS) este un nou termen colocvial inventat de cercetători şi practicieni din domeniul sănătăţii de la lansarea vaccinului COVID-19. Deşi nu este recunoscut ca o afecţiune medicală, unii experţi consideră că vaccinurile COVID-19 pot afecta sau suprima reacţiile imunitare.

Deşi noul studiu nu foloseşte termenul VAIDS, cercetătorii au constatat "o scădere generală a reacţiilor citokinelor şi chemokinelor" la bacterii, ciuperci şi virusuri non-COVID la copii după vaccinarea acestora cu vaccinuri COVID-19.

"Constatările noastre sugerează că vaccinarea cu ARNm împotriva SARS-cov-2 ar putea modifica răspunsul imunitar la alţi agenţi patogeni, care provoacă atât boli care pot fi prevenite prin vaccinare, cât şi boli care nu pot fi prevenite prin vaccinare", au scris autorii articolului publicat în revista Frontiers in Immunology.

"Acest lucru este deosebit de relevant la copii, deoarece aceştia: au o expunere extinsă la microbi la grădiniţă, la şcoală şi în diverse ocazii sociale; se întâlnesc adesea cu aceşti microbi pentru prima dată; şi primesc mai multe vaccinuri ca parte a programelor de vaccinare de rutină în copilărie".

Cercetătorii de la Murdoch Children's Research Institute şi Royal Children's Hospital din Melbourne, Australia, au prelevat probe de sânge de la 29 de copii, atât înainte de vaccinare, cât şi după ce aceştia au fost injectaţi cu două doze de vaccin ARNm de la Pfizer.

Ei au constatat că probele de sânge prelevate după vaccinare au avut reacţii mai scăzute alecitokinelor la agenţii patogeni non-COVID, comparativ cu cele prelevate înainte de vaccinare. Acest răspuns imunitar redus s-a repetat în cazul virusurilor non-COVID.

Probele de sânge prelevate la şase luni au arătat că unii copii aveau încă reacţii scăzute la proteinele virusului hepatitei B şi la proteinele care imită o infecţie virală. Cu toate acestea, răspunsurile citokinelor au crescut pentru expunerile bacteriene.

Reacţiile imune la proteinele COVID-19 - inclusiv la proteinele spike şi la subunităţile S1 şi S2 ale acestora - şi la proteinele nucleocapsidice au rămas ridicate după vaccinare.

Profesorul Retsef Levi, specializat în gestionarea riscurilor şi sisteme de sănătate la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), a postat pe X (cunoscut anterior sub numele de Twitter) că studiul "se adaugă la dovezile cumulative care sugerează o alterare imunitară adversă" prin vaccinarea cu COVID-19.

Medicul de familie Syed Haider şi imunologul şi biologul computaţional Jessica Rose au făcut legătura între concluziile studiului şi VAIDS.

Concluziile studiului au sugerat "că injecţiile repetate cu vaccin ARNm ar putea predispune copiii atât la infecţii virale, cât şi la infecţii bacteriene", a declarat prin e-mail, pentru The Epoch Times, Dr. Andrew Bostom, expert în cercetare cardiovasculară şi profesor de medicină pensionar la Universitatea Brown.

Studiul a ajuns la această concluzie prin măsurarea nivelurilor de citokine, care este doar un marker surogat pentru răspunsul imunitar al unei persoane.

El a explicat că studiile ulterioare, logice şi justificate din punct de vedere critic, ar include cercetări pentru a vedea dacă copiii cu niveluri reduse de citokine au dezvoltat infecţii.

Contestare

Marc Veldhoen, un imunolog specializat în răspunsurile celulelor T şi şeful unui laborator de la Instituto de Medicina Molecular din Portugalia, a contestat concluziile studiului.

Într-o postare pe X, Veldhoen a evidenţiat defectele studiului, inclusiv lipsa unor controale, adică a unor copii care nu au fost vaccinaţi, pentru a face comparaţii cu grupul de subiecţi în ceea ce priveşte răspunsurile lor imune înnăscute la alţi agenţi patogeni.

"Fără un grup de control cu persoane nevaccinate, cel puţin un alt grup de control al vaccinului (pentru a clarifica specificitatea), fără un număr mult mai mare de subiecţi şi date privind compoziţia celulară, concluzia [autorilor studiului] este o speculaţie şi este puţin probabil să se menţină", a scris Veldhoen.

Tot mai multe studii sugerează scăderea imunităţii după vaccinare

Multe alte studii, în afară de acesta, sugerează scăderea răspunsului imunitar după vaccinarea cu COVID-19.

Un studiu preprint efectuat pe 16 adulţi cărora li s-au inoculat vaccinurile Pfizer cu ARNm a avut cocluzii similare în ceea ce priveşte un răspuns imunitar înnăscut redus la participanţii expuşi la ciuperci patogene. Aceeaşi lucrare a constatat, de asemenea, modificări pe termen lung în celulele imunităţii înnăscute.

Ziarul The Epoch Times a relatat despre un studiu realizat în ianuarie în Germania, care a arătat că vaccinările multiple cu ARNm induc un "schimb de clasă" în tipul de anticorpi formaţi împotriva proteinei Spike şi a altor proteine COVID-19.

Persoanele cu mai multe doze de vaccin au avut un număr crescut de anticorpi din subclasa 4 (igg4), care sunt mai puţin eficienţi decât alte subtipuri de anticorpi igg.

"Dezvoltarea unei cantităţi mai mari de igg4 decât de obicei este nesănătoasă şi mai riscantă pentru oameni dacă se întâlnesc mai târziu cu virusul real, deoarece COVID-19 poate evolua într-o boală destul de severă, în special la persoanele cu afecţiuni cronice", a scris profesorul Sean Lin de la Departamentul de Ştiinţe Biomedicale de la Feitian College într-un articol anterior postat de Epoch Times.

"Dacă organismul începe să trateze vaccinul împotriva SARS-cov-2 ca pe un băiat care strigă lupul, atunci ce se întâmplă dacă adevăratul virus vine să bată la uşă?", a precizat el.

Cercetările de la Cleveland Clinic şi din statul american Indiana au arătat, de asemenea, că persoanele vaccinate prezintă un risc mai mare de infectare decât persoanele nevaccinate care au supravieţuit unei infecţii anterioare. Lucrarea preprint a arătat, de asemenea, că fiecare doză succesivă a sporit incidenţa infecţiei.

Stephanie Seneff, cercetător la MIT cu un doctorat în informatică, a condus o lucrare ştiinţifică în 2022 în care a discutat implicaţiile vaccinurilor anti-COVID care suprimă imunitatea înnăscută. Această suprimare imunitară poate prezenta indivizilor o vulnerabilitate la cancer, boli neurologice şi alte boli infecţioase, a precizat ea.

De la lansarea vaccinurilor COVID-19, s-a înregistrat o creştere a numărului de cancere la persoanele sub 50 de ani, unii experţi sugerând că acestea ar fi declanşate de vaccinuri. Cazurile de lepră au crescut, de asemenea, unii cercetători indicând o legătură cu vaccinurile COVID-19.

Un studiu la şoareci evaluat ştiinţific (peer-reviewed) a arătat, de asemenea, că şoarecii injectaţi cu aceleaşi nanoparticule lipidice utilizate în vaccinurile ARNm au avut un răspuns imunitar înnăscut şi adapabil redus. Şoarecii cărora li s-au administrat două doze de nanoparticule lipidice au avut un răspuns imunitar diminuat mai persistent. Descendenţii şoarecilor au moştenit, de asemenea, o parte din reducerea imunităţii.

Răspunsul imunitar înnăscut serveşte ca primă linie de apărare, pe când cel adaptabil - responsabil pentru memoria imunologică - este ultima linie de apărare.

"Raportăm că pre-expunerea la platforma ARNm [nanoparticule lipidice ARNm] are un impact pe termen lung atât asupra răspunsurilor imune înnăscute, cât şi asupra celor adaptabile, unele dintre aceste trăsături fiind chiar moştenite de urmaşi", au scris autorii studiului.

"Rămâne de stabilit dacă preexpunerile multiple duc la o inhibiţie şi mai drastică a răspunsurilor imune adaptabile şi cât de mult se suprapun datele referitoare la şoareci cu cele referitoare la oameni".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură