Unul dintre oligarhii lui Putin decide să dea în judecată cea mai mare bancă din Elveţia din cauza sancţiunilor

Oligarhul rus Alisher Usmanov (Captură ecran)
Redacţia
18.06.2024

Oligarhul rus Alişer Usmanov a dat în judecată o filială a holdingului financiar elveţian UBS Group AG, UBS Europe din Germania, informează Ukrainska Pravda.

Avocata Stefanie Rabenau a declarat pentru Kommersant, cotidian socio-politic rus, că sancţionarea lui Usmanov a fost cauzată de rapoartele privind "tranzacţiile suspecte" ale miliardarului trimise de către bancă Departamentului de Monitorizare Financiară al Direcţiei Generale a Vamilor din Germania în perioada 2018-2022.

Rabenau a menţionat că au existat peste 10 astfel de rapoarte, care, printre altele, conţineau avertismente cu privire la posibila spălare de bani a lui Usmanov în timpul retragerilor de numerar şi a plăţilor de chirii.

Usmanov susţine că demersurile băncii i-au cauzat pierderi financiare şi au adus "daune colosale" reputaţiei sale.

"În esenţă, UBS a acţionat ca instigator şi complice la urmărirea penală ilegală a unei persoane nevinovate şi a provocat includerea clientului său pe lista de sancţiuni", se arată în proces.

Reprezentantul oligarhului, Peter Gauweiler, a declarat că procesul împotriva UBS Europe depus la Tribunalul Landului Frankfurt este doar primul pas. El a precizat că acţiunile băncii au dus la "o serie de decizii greşite" luate de Parchetul General din Frankfurt şi de Consiliul UE, iar prejudiciul total nu a fost încă evaluat. Potrivit lui Gauweiler, consecinţele pentru UBS "ar putea fi comparabile cu un tsunami".

Usmanov a devenit subiect al sancţiunilor UE în februarie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor