"Unde vrei să aduci această poveste şi scandal?" - Prima reacţie a omului de afaceri chinez din dosarul Coldea

Wang Yan (Captură video)
Andrei Popescu
11.06.2024

Omul de afaceri chinez Wang Yan, despre care Cătălin Hideg a spus că el este cel care i-a făcut cunoştinţă cu fostul număr 2 în SRI Florian Coldea, a fost audiat marţi la DNA. La ieşire, Wang Yan le-a spus jurnaliştilor că a ajuns la DNA în calitate de martor şi că nu are nicio legătură cu Coldea sau serviciul de securitate al Chinei.

“Vreau să spun eu invitat sunt în calitate de martor şi nu avem nicio legătură cu ce au declarat cu această perioadă pe care au provocat de domnul Cătălin Hideg. Nu există. Dumneavoastră vă daţi seama? Domnul Hideg a declarat că este la o poartă, în nordul Bucureştiului… la poartă s-a salutat. Asta înseamnă o legătură. Nu am înţeles ce vrei. Domnule Cătălin Hideg, unde vrei să aduci această poveste şi scandal?”, a spus Wang, vorbind o română stâlcită.

Întrebat ce legătură are cu dl Coldea, omul de afaceri chinez a precizat: “Nu are nicio importanţă”.

“Nu are nicio legătură”, a declarat un bărbat care îl însoţea pe Wang.

De asemenea, întrebat de activistul Marian Ceauşescu dacă este agent secret al serviciului de securitate chinez, Wang Yan a spus:

“Vorbiţi mai corect. Această lucru va răspunde instituţie. Instituţie, funcţionare normală. Eu nu am nicio legătură cu serviciul. Nu sunt nervos. Nu sunt nici agentă. Această lucru vă lămuresc instituţii de stat. Instituţii româneşti, funcţionale.”

Totodată, Marian Ceauşescu a atras atenţia asupra faptului că, într-un colţ al parbrizului maşinii în care a intrat omul de afaceri chinez, s-a putut vedea ceea ce activistul a descris ca fiind un însemn al serviciului antidrog.

Reamintim că, la sfârşitul lunii mai, Cătălin Hideg, omul de afaceri care i-a denunţat pe foştii generali SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a fost audiat, la DNA, unde a depus trei telefoane mobile cu care a realizat înregistrările de la dosar. La sosire, el le-a declarat jurnaliştilor că cel care i-a făcut cunoştinţă cu Florian Coldea este “un om de afaceri chinez”.

Wang Yan este un om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetăţenia română în 2012, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională. Însă în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producţii de concentrat de cupru, pentru societatea Merlion Resources din Hong Kong.

Potrivit Aleph News, Wang Yan i-a făcut lui Hideg “lipeala” cu Coldea la o tavernă în nordul Bucureştiului. Chiar Ambasada Chinei face referire că Wang Yan era preşedintele Camerei de Comerţ româno-chinez în această speţă, mai ales când i s-a retras cetăţenia la propunerea SRI. În prezent e în Bucureşti şi face tot felul de lucruri, intermedieri.

Florian Coldea, generalul în rezervă Dumitru Dumbravă şi avocatul Doru Trăilă sunt acuzaţi de trafic de influenţă legat de cazul omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat în primă instanţă într-un dosar al Parchetului European pentru fraude legate de achiziţii în pandemie.

Mai precis, casa de avocatură a lui Doru Trăilă, pentru care oferă servicii de consultanţă firmele lui Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, a încheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg pentru reprezentarea în instanţă. Din aceşti 600.000 de euro, Hideg a plătit efectiv 100.000 de euro către Florian Coldea, conform informaţiilor G4Media.

Procurorii DNA susţin că avocatul Trăilă şi consultanţii Coldea şi Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că în schimbul banilor îl ajută să obţină o condamnare cu suspendare şi să îi fie ridicat controlul judiciar, potrivit informaţiilor G4Media. Hideg a fost condamnat însă cu executare în primă instanţă şi apoi a făcut denunţ la DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor