Un raportor special ONU afirmă că Israelul a comis genocid în Gaza şi cere embargo asupra armelor

Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate
Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate (Youtube - captură ecran)

Un expert al Naţiunilor Unite a declarat, marţi, în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului al organismului mondial că, în opinia sa, campania militară a Israelului în Gaza începând cu 7 octombrie echivalează cu un genocid şi a cerut ţărilor să impună imediat sancţiuni şi un embargo asupra armelor, potrivit Reuters.

"Este datoria mea solemnă să raportez despre cel mai rău lucru pe care este capabilă omenirea să-l facă şi să prezint concluziile", a declarat Francesca Albanese, raportor special al ONU pentru drepturile omului în teritoriile ocupate.

În discursul ţinut în faţa organismului ONU pentru drepturile omului de la Geneva, prezentând un raport intitulat "Anatomia unui genocid", Albanese a mai spus:

"Constat că există motive rezonabile pentru a crede că a fost atins pragul care indică comiterea crimei de genocid împotriva palestinienilor ca grup în Gaza".

"Implor statele membre să îşi respecte obligaţiile, care încep cu impunerea unui embargou asupra armelor şi a sancţiunilor împotriva Israelului şi să se asigure astfel că viitorul nu va continua să se repete", a spus ea.

Convenţia privind genocidul din 1948, adoptată în urma uciderii în masă a evreilor în Holocaustul nazist, defineşte genocidul ca fiind "acte comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios".

Israelul, care nu a participat la sesiune, a respins concluziile ei.

Misiunea diplomatică a Israelului la Geneva a declarat că utilizarea cuvântului genocid este "scandaloasă" şi a precizat că războiul a fost împotriva grupului islamist Hamas şi nu împotriva civililor palestinieni. Acesta a fost declanşat atunci când luptătorii Hamas au luat cu asalt sudul Israelului, ucigând 1.200 de persoane şi luând 253 de ostatici, conform bilanţului israelian.

"În loc să caute adevărul, această raportoare specială încearcă să potrivească argumente nefondate pentru inversarea distorsionată şi obscenă a realităţii", se arată în comunicat.

Naţiuni din Golf precum Qatar, dar şi ţări africane, printre care Algeria şi Mauritania, şi-au exprimat sprijinul pentru constatările lui Albanese şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia umanitară.

Aliatul Israelului, Statele Unite, nu a participat la sesiune. Washingtonul a acuzat anterior consiliul de o prejudecată cronică anti-Israel.

Albanese - un avocat italian - este unul dintre zecile de experţi independenţi în domeniul drepturilor omului mandataţi de Naţiunile Unite să raporteze şi să ofere consiliere cu privire la teme şi crize specifice. Opiniile lui nu le reflectă pe cele ale organismului mondial în ansamblul său.

În trecut, comentariile ei cu privire la conflictul dintre Israel şi Hamas au atras atenţia, inclusiv ale unui ambasador al SUA la Geneva, care a remarcat că acestea au în mod frecvent o notă antisemită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe