Un milion de clienţi chinezi ai unor bănci rurale descoperă că au conturile blocate

Bancnote chineze în Lianyungang, provincia Jiangsu, arhivă
Bancnote chineze în Lianyungang, provincia Jiangsu, arhivă (STR / AFP / Getty Images)

Un milion de clienţi ai unor bănci chineze nu şi-au putut accesa depozitele în ultima lună, potrivit unor analize publicate de presa chineză, controlată de regimul comunist.

Printre entităţile implicate se află Banca Rurală Henan Xuchang (HXRC).

Deşi autoritatea de reglementare bancară din China susţine că a efectuat o anchetă, care a constatat activităţi ilegale de colectare de fonduri ce implicau acţionarul majoritar al băncii şi o platformă terţă, clienţii cred că autoritatea de reglementare nu a apărat interesele oamenilor.

Pe 18 aprilie, clienţii a patru bănci rurale din provincia Henan au constatat că au conturile restricţionate atunci când au încercat să facă o retragere normală. În zilele de 18 şi 19, băncile relevante au emis notificări cu privire la acţiuni de "modernizare şi întreţinere a sistemului" şi de suspendare a serviciilor de internet banking şi mobile banking.

Administraţia locală a răspuns pe 25 aprilie, afirmând că sistemul bancar se modernizează pentru a preveni activităţile ilegale.

Doi deponenţi locali au declarat pentru ediţia chineză a Epoch Times că au trecut mai mult de 30 de zile şi mulţi oameni încă nu îşi pot accesa pensiile sau fondurile obişnuite. Aceştia au contrazis afirmaţia oficialului însărcinat cu anchetarea cazului de presupusă fraudă a investiţiilor şi au spus că sunt civili obişnuiţi care îşi păstrează economiile în bănci.

Deponenţi obişnuiţi iau ţepe

Un rezident local pe nume Cheng a afirmat că a deschis personal un cont de economii în rate la banca locală, având obligaţia de a depune o sumă mică de bani în fiecare săptămână. Rata dobânzii era mai mare decât plăteau marile bănci şi „se baza pe rata dobânzii unui standard naţional”, a spus el, precizând că băncile au promovat online conturi de economii, iar mulţi oameni din afara provinciei au deschis şi conturi online.

„Pentru noi, o bancă este ca statul, ar trebui să te simţi în siguranţă cu ea. Cum poate exista vreo problemă cu economiile tale? Cardul meu bancar arată încasări regulate ale dobânzilor, dar nu pot retrage banii”, a adăugat Cheng.

O doamnă numită He şi-a deschis un cont de economii online prin intermediul unei platforme terţe în urmă cu trei ani. Când a dorit să-şi retragă banii, a fost restricţionată - pe 18 aprilie.

„Este contul meu personal de economii, dar acum am devenit un investitor ilegal şi nu-mi pot accesa contul”.

Proteste ale deponenţilor

Protestele au izbucnit pe 18 mai în faţa biroului provincial al Comisiei de Reglementare a Băncilor şi Asigurărilor.

Doamna He a spus că la proteste a apărut poliţia şi mulţi deponenţi au fost bătuţi şi agresaţi cu spray cu piper. Forţele de ordine au arestat un număr de persoane.

Cei care au fost arestaţi au fost eliberaţi.

„Suntem clienţi obişnuiţi ai băncii, este vorba despre conturile noastre de economii. Nu este un proiect de investiţii. Trebuie să luptăm pentru asta”, a insistat Cheng.

În 2018, Banca HXRC a fost amendată pentru investiţii dubioase ale activelor băncii. Angajaţii au dezvăluit că managementul de vârf şi principalul acţionar a drenat cel puţin 1,5 miliarde USD din conturile băncii. Amenda autorităţii de reglementare a fost criticată ca fiind mult prea mică - iar bloggerii au numit-o pedeapsă „protectoare”.

Acţionarul principal, New Fortune Group, a fost închis în februarie.

În martie 2022, Poliţia din Xuchang a emis o notificare de căutare şi o recompensă de 15.000 USD pentru fostul vicepreşedinte al Băncii HXRC Sun Zhenfu, care este suspectat de „infracţiuni economice grave”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe