Un expert în spălare de bani a tras un semnal de alarmă referitor la plăţile "neobişnuite" făcute de chinezi către Hunter Biden

Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden (Youtube - captură ecran)
Zachary Stieber
01.12.2023

Plăţile efectuate de entităţi chinezeşti către întreprinderi deţinute de fiul preşedintelui Joe Biden au stârnit îngrijorarea unui investigator bancar, care a declarat că una dintre întreprinderi nu a furnizat, aparent, niciun serviciu în schimbul banilor, potrivit unor documente publicate la 29 noiembrie.

Într-un e-mail din 26 iunie 2018, investigatorul a declarat că a monitorizat o firmă de avocatură deţinută de Hunter Biden, Owasco P.C., şi transferurile bancare recente de la o companie chineză şi Hudson West III, societatea mixtă a lui Biden cu un om de afaceri chinez.

Suma de 5 milioane de dolari trimisă iniţial către Hudson West a fost descrisă ca fiind un împrumut de afaceri, dar "nu a fost prezentat niciun document de acord de împrumut", a scris în mesaj investigatorul, al cărui nume şi bancă au fost redactate.

Cea mai mare parte a fondurilor a fost trimisă către Owasco prin intermediul a 16 transferuri, cu menţiunea că acestea erau pentru comisioane de administrare şi rambursări.

"Ni se pare neobişnuit faptul că aproximativ 58% din fonduri au fost transferate firmei de avocatură în câteva luni, iar frecvenţa plăţilor pare neregulată. De asemenea, s-a indicat anterior că Hudson West III LLC nu are în prezent niciun proiect de investiţii, ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare, deoarece se plătesc taxe de milioane de euro, dar nu pare să aibă niciun serviciu prestat de Owasco PC", a spus anchetatorul.

Investigatorul a subliniat, de asemenea, cum că Hunter Biden era fiul fostului vicepreşedinte de atunci, Joe Biden; că au existat acuzaţii - confirmate ulterior - că tânărul Biden cheltuia în mod extravagant pe droguri, cluburi de striptease şi prostituate, şi că au existat preocupări cu privire la regimul chinez "care vizează copiii politicienilor şi [cumpărarea] influenţei politice prin 'înţelegeri avantajoase'".

"Mai exact, afacerea de 1,5 miliarde de dolari a lui Hunter Biden cu statul chinez pentru a înfiinţa o firmă de private-equity în care să gestioneze fondurile în timp şi să facă comisioane uriaşe. Scopul firmei de administrare este de a investi în companii de care beneficiază guvernul [chinez]. Astfel, activitatea din cont pare neobişnuită, fără un scop comercial actual", a scris anchetatorul.

Acesta a sugerat reevaluarea relaţiei băncii cu Hunter Biden. Avocatul lui Biden nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Domnul Biden şi-a apărat anterior afacerile care au avut loc în timp ce tatăl său era vicepreşedinte şi înainte ca acesta să devină preşedinte, spunând că nu a făcut nimic greşit.

E-mailul a fost publicat de Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, care a investigat acţiunile lui Biden şi legăturile acestora cu preşedintele Biden. Reprezentantul James Comer, preşedintele comisiei, a obţinut e-mailul printr-o citaţie, potrivit comisiei.

Tranzacţii dubioase cu China

"Cu mult timp înainte de ancheta noastră privind corupţia preşedintelui Biden, un investigator de spălare a banilor de la o bancă a ridicat exact îngrijorările pe care noi le-am ridicat în mod public cu privire la afacerile familiei Biden", a declarat James Comer într-o declaraţie.

"Chiar mai rău, ştim că preşedintele în exerciţiu al Statelor Unite a ştiut, a participat şi a beneficiat de afacerile dubioase ale familiei sale în China. Joe Biden a apărut la întâlnirile CEFC ale fiului său şi a beneficiat de banii viraţi din China.

Eforturile Casei Albe şi ale aliaţilor lor din Corporate Media de a scuza şi acoperi această corupţie flagrantă sunt îngrozitoare pentru poporul american. Republicanii din Camera Reprezentanţilor vor continua să scoată la iveală faptele şi să ofere responsabilitatea pe care o merită poporul american", a adăugat Comer.

Northern International Capital Holdings era afiliată cu CEFC, care era o firmă chineză de energie.

Republicanii spun că înregistrările pe care le-au obţinut au stabilit că 40.000 USD trimişi de soţia lui James Biden, fratele preşedintelui Biden, către fostul vicepreşedinte de atunci, în 2017, şi etichetaţi ca fiind o rambursare de împrumut, proveneau din China, ca parte a celor 5 milioane USD pentru Hudson West.

Casa Albă şi un avocat al lui James Biden au apărat tranzacţia, spunând că a fost o rambursare normală a unui împrumut.

Democraţii din Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor au reacţionat la e-mailul recent dezvăluit, acuzându-i pe republicani că au omis un context important. Democraţii au făcut publice e-mailuri suplimentare, inclusiv unul care arăta un vicepreşedinte adjunct al băncii care l-a angajat pe investigator spunând că plăţile au fost virate către Owasco ca parte a acordului de funcţionare a companiei.

"Din păcate, informaţia nu ajută prea mult, deoarece reiterează faptul că există plăţi către Owasco conform acordului de funcţionare, dar tot nu indică niciun motiv pentru plăţile mari ca taxe de gestionare, când această entitate nu are niciun proiect declarat", a răspuns investigatorul.

Într-un mesaj de urmărire, vicepreşedintele adjunct al băncii a declarat că a vorbit cu Mervyn Yan, omul de afaceri chinez care operează Hudson West împreună cu Hunter Biden. Yan a spus că Hudson West lucra la "procurarea de proiecte mari, inclusiv LNG, şisturi, energie solară şi infrastructuri portuare în SUA, prin urmare costul de transport este foarte ridicat".

El a afirmat că firma se afla în negocieri pentru afaceri în Louisiana, Texas, California şi Pennsylvania.

"În măsura în care unde nu există garanţii de venituri derivate din oricare dintre aceste negocieri, doar timpul va spune, şi sub rezerva unui roadshow suplimentar şi a strângerii de capital în China şi pe alte pieţe de piaţă [sic].

Dimensiunea tipică a tranzacţiilor pe care le avem în vedere este de peste 500 de milioane şi mai mult. Este un proces care necesită timp şi multe eforturi depuse. Cheltuielile sunt în concordanţă cu aceste tipuri de activităţi de risc ridicat cu randament ridicat de risc şi rentabilitate", a declarat Yan.

Un e-mail ulterior de la bancă a precizat că un oficial a vorbit cu un expert şi că acesta a considerat că activitatea era "rezonabilă şi în concordanţă cu profilul de afaceri".

Expertul "nu vede niciun semn de mită, deoarece activitatea este scrisă în mod clar în acordul de operare", se arată în mesaj. Ea a apreciat, de asemenea, că "activitatea nu pare neobişnuită".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor