Un cetăţean iordanian a împuşcat trei israelieni la un punct popular de trecere a frontierei

Podul Allenby, dintre Iordania si Cisiordania (AFP via Getty Images)
Redacţia
08.09.2024

Printre cele mai frecventate puncte de trecere a frontierei terestre pentru a intra în Israel şi în teritoriile palestiniene, folosite de turişti, călători cu rucsacul în spate şi pelerini religioşi deopotrivă, se numără punctul de trecere a Podului Allenby dintre Iordania şi Cisiordania.

Punctul de trecere este tranzitat zilnic de mii de intrări şi ieşiri, atât pe jos, cât şi cu vehicule, şi a fost mult timp printre zonele de frontieră mai sigure şi mai stabile, în special în comparaţie cu graniţa de sud a Israelului cu Gaza, transmite Zerohedge.

Dar totul s-a schimbat duminică, când un cetăţean iordanian a tras un foc de armă după ce s-a apropiat de partea israeliană a punctului de trecere.

Un şofer de camion iordanian ar fi ajuns la punctul de trecere Allenby Bridge, cunoscut oficial în Iordania sub numele de Podul Regele Hussein (şi este singurul punct de trecere cu Iordania), a ieşit din camion şi a deschis focul asupra lucrătorilor israelieni de la punctul de trecere.

Trei poliţişti de frontieră israelieni au fost ucişi, iar victimele au fost identificate ca fiind Yohanan Shchori, din aşezarea israeliană Ma'ale Efraim din Cisiordania, Yuri Birnbaum, 65 de ani, din Na'ama, şi Adrian Marcelo Podzamczer, din Ariel.

Detalii din presa israeliană despre atac:

Potrivit armatei şi oficialilor Autorităţii Aeroporturilor Israeliene - aceasta din urmă gestionează punctul de trecere terestră - atacatorul a coborât din camionul pe care îl conducea în timpul unei inspecţii la terminal şi a deschis focul asupra mai multor angajaţi ai punctului de trecere, omorând trei persoane.

Gărzile de securitate ale IAA au ripostat, ucigându-l pe terorist.

Armata Israelului (IDF) au condamnat incidentul ca fiind un atac terorist, în timp ce Hamas a emis o declaraţie în care l-a aclamat pe atacator drept „unul dintre oamenii curajoşi ai Iordaniei”.

Serviciile de securitate l-au identificat ulterior ca fiind cetăţeanul iordanian Maher Dhiab Hussein al-Jazi, în vârstă de 39 de ani, din zona Petra. Cel puţin o armă de mână a fost recuperată de la faţa locului.

Hamas a susţinut că a fost o răzbunare pentru provocările grupurilor de colonişti evrei la Moscheea Al-Aqsa.

Declaraţia Hamas a afirmat că a fost un „răspuns natural la holocaustul efectuat de inamicul nazist sionist împotriva poporului nostru din Gaza şi Cisiordania ocupată şi la planurile sale de iudaizare a moscheii Al Aqsa”.

„Acest atac eroic şi altele similare sunt singurul răspuns pe care administraţia americană îl înţelege”, se adaugă în declaraţie, numind SUA un „complice” al Israelului.

Ca urmare, punctul de trecere a podului Allenby a fost închis temporar. În prezent, armata israeliană este încă angajată în operaţiuni în Cisiordania. În ultima săptămână şi jumătate a avut loc cea mai mare incursiune a Israelului în Cisiordania din ultimii ani, ceea ce a dus la creşterea tensiunilor cu palestinienii de acolo. Există temeri că o criză similară cu ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza ar putea fi declanşată dacă luptele se intensifică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor