UE va implementa un standard privitor la paşapoartele de imunitate

.
. (pixabay.com)
A.P.
24.01.2021

Uniunea Europeană urmează să recunoască un standard pentru paşapoartele de imunitate COVID19 în cadrul unui program destinat relansării călătoriilor şi turismului în interiorul blocului.

Deşi admite că utilizarea acestor paşapoarte în acest moment ar fi „prematură” din cauza ratelor scăzute de vaccinare în rândul populaţiei, UE afirmă că planurile de implementare a unui standard la nivel de bloc vor fi probabil preluate în viitorul apropiat.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat pentru Daily Mail că este „perfect imaginabil că acest lucru poate deschide căi pentru alte utilizări, inclusiv facilitarea călătoriilor”.

„Considerăm că acum este momentul ca aceste certificate de vaccinare să fie recunoscute în Uniunea Europeană şi chiar şi în afara Uniunii Europene”, a adăugat el.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, susţine că blocul se află în „negocieri active” despre cum să pună în aplicare un paşaport legat de sănătate.

Numeroase ţări europene s-au angajat, sau au anunţat că se gândesc să elibereze un astfel de document cetăţenilor lor în scopul călătoriei.

Spania şi Polonia sunt ultimele ţări care au anunţat că vor elibera paşapoarte / certificate de vaccinare celor care îşi fac vaccinul COVID-19.

Regatul Unit este în prezent în căutarea de soluţii similare în anumite zone din Marea Britanie.

London Telegraph a transmis săptămâna trecută că firma de biometrie iProov şi firma de securitate cibernetică Mvine au dezvoltat un paşaport de vaccinare care va fi furnizat opţional ca aplicaţie pe smartphone pentru britanicii vaccinaţi împotriva COVID-19.

Danemarca, Israelul, Rusia şi provincia canadiană Ontario au anunţat, de asemenea, un paşaport de vaccinare - sau că, cel puţin, explorează ideea.

Companiile aeriene au fost, de asemenea, foarte vocale cu privire la eliberarea unui paşaport de imunitate pentru călători.

Singapore Airlines a devenit, în decembrie, primul transportator important care a introdus un certificat digital de sănătate pentru a verifica istoricul testelor pasagerilor şi starea de vaccinare.

Medicul londonez Richard Dawood, citat de Daily Telegraph ca „expert în domeniul sanitar”, spune că paşapoartele vaccinurilor sunt acum „până la urmă inevitabile”.

„Indiferent de modul în care se simte oricare dintre noi în legătură cu ideea de 'paşapoarte de imunitate' pentru călătorii, acestea vor fi în cele din urmă inevitabile”, a spus Dawood, adăugând:

„Odată ce ţările încep să insiste asupra unei dovezi a imunităţii la COVID a călătorilor care intră pe teritoriile lor, nu va mai exista altă opţiune".

"Cu toţii dorim ca turismul să revină la normal. Dar cerinţele de intrare vor rămâne atâta timp cât ţările se vor simţi nesigure, poate până când majoritatea oamenilor vor fi vaccinaţi la nivel mondial. Distanţarea socială, igienizarea, măştile faciale în timpul zborurilor, întârzierile, birocraţia şi modificările de ultim moment ale planului vor rămâne realităţi, până atunci”.

Implementarea unor astfel de paşapoarte se desfăşoară la viteză maximă, în ciuda faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat la începutul lunii că se opune folosirii „documentelor de dovadă a vaccinării” „pentru moment”.

"Există încă prea multe necunoscute fundamentale în ceea ce priveşte eficacitatea vaccinurilor în reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile sunt încă disponibile doar în cantităţi limitate", a declarat OMS.

Standardizarea unui astfel de document ridică temeri privitoare la divizarea socială care se generează între cei care sunt dispuşi să facă vaccinul şi cei care nu.

„Din punct de vedere etic, paşapoartele de imunitate sunt complet inacceptabile. Veţi crea un sistem pe două niveluri, iar istoria arată că atunci când se generează o diviziune în societate, aceasta duce la tulburări civile. Este vorba de apartheidul vaccinal”, a avertizat în The Telegraph dr. Clare Wenham, profesor asistent de politici globale de sănătate la London School of Economics.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor