UE spune că statele membre vor avea nevoie de o poziţie comună cu privire la ruşii care sosesc la graniţe

Oameni traversează podul peste râul Narva la punctul de trecere a frontierei cu Rusia din Narva, Estonia.
Oameni traversează podul peste râul Narva la punctul de trecere a frontierei cu Rusia din Narva, Estonia. (Captură ecran)

Comisia Europeană a afirmat, joi, că Uniunea Europeană va trebui să stabilească o poziţie comună cu privire la cererile de intrare ale ruşilor care fug din ţara lor din cauza războiului din Ucraina, informează Reuters.

Executivul blocului european a precizat, însă, că statele membre vor trebui să evalueze cererile de la caz la caz, luând în considerare legislaţia privind drepturile fundamentale şi procedura de azil.

Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei, a luat notă de rapoartele potrivit cărora numeroşi ruşi au încercat să părăsească ţara, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat, miercuri, o mobilizare parţială, şi a precizat că jumătate de milion de persoane au plecat de la invazia în Ucraina din februarie.

"Au avut loc proteste în mai multe oraşe din Rusia. Acest lucru arată că ruşii votează cu picioarele", a declarat el în cadrul unui briefing de presă.

"Noi, ca Uniune Europeană, în principiu, suntem solidari cu cetăţenii ruşi care au curajul şi îndrăzneala de a-şi arăta opoziţia faţă de ceea ce face regimul, mai ales când vine vorba de acest război ilegal din Ucraina", a adăugat Stano.

Un alt purtător de cuvânt a declarat că, atunci când vine vorba de cererile de intrare la frontierele UE, aceasta "trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia UE", ceea ce include respectarea drepturilor fundamentale şi a întregii legislaţii în vigoare pentru procedurile de azil.

"Având în vedere această situaţie fără precedent, statele membre vor analiza aceste situaţii de la caz la caz", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un al treilea purtător de cuvânt a declarat: "Va trebui să avem o poziţie comună la nivelul UE" cu privire la problema cererilor, având în vedere că ar putea exista un număr mare de cereri de intrare din partea Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe