UE decide: Până în 2035, vânzările de vehicule cu motoare cu combustie vor fi eliminate complet

Trafic
Trafic (Pixabay)

Uniunea Europeană a aprobat încetarea vânzării vehiculelor cu motoare cu combustie până în 2035 în Europa, a anunţat miercuri dimineaţă blocul celor 27 de state membre, în încercarea de a reduce la zero emisiile de CO2, transmite France24.

Propunerea a fost făcută în iulie 2021, iar această decizie va însemna o oprire de facto a vânzărilor de vehicule pe benzină şi diesel şi trecerea completă la motoare electrice în Uniunea Europeană începând cu 2035.

Măsura este menită să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale continentului, în special neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

La cererea unor ţări, printre care Germania şi Italia, UE-27 a convenit, de asemenea, să ia în considerare posibilitatea de a da undă verde în viitor utilizării tehnologiilor alternative, cum ar fi combustibilii sintetici sau hibrizii plug-in, dacă acestea pot duce la eliminarea completă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Miniştrii mediului reuniţi la Luxemburg au aprobat, de asemenea, o prelungire cu cinci ani, până la sfârşitul anului 2035, a scutirii de la obligaţiile privind emisiile de CO2 acordate aşa-numiţilor producători de "nişă", adică celor care produc mai puţin de 10.000 de vehicule pe an.

Clauza, denumită uneori "amendamentul Ferrari", va avantaja în special mărcile de lux.

Aceste măsuri trebuie acum să fie negociate cu membrii Parlamentului European.

"Este o mare provocare pentru industria noastră auto", a recunoscut ministrul francez al Tranziţiei Ecologice, Agnes Pannier-Runacher, care a prezidat reuniunea de marţi.

Dar Runacher afirmă că aceasta este o "necesitate" în faţa concurenţei din partea Chinei şi a Statelor Unite, care au "pariat" foarte mult pe vehiculele electrice considerate viitorul industriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură