Ucraina susţine că Rusia foloseşte terminalele Starlink în zonele ocupate

. (Captură ecran)
D.B.
12.02.2024

Forţele ruseşti din Ucraina ocupată folosesc terminalele Starlink produse de SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru internet prin satelit, în ceea ce începe să semene cu o aplicaţie "sistemică" a acestora, a declarat duminică principala agenţie de informaţii militare de la Kiev, transmite Reuters.

Terminalele au fost aduse de urgenţă pentru a ajuta Ucraina după invazia Rusiei din 2022 şi au fost vitale pentru comunicaţiile pe câmpul de luptă al Kievului. Starlink spune că nu face afaceri de niciun fel cu guvernul sau armata Rusiei.

"Au fost înregistrate cazuri de utilizare a dispozitivelor date de către ocupanţii ruşi. Începe să capete un caracter sistemic", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Andri Yusov, citat de purtătorul de cuvânt.

Într-o declaraţie, agenţia a precizat că terminalele au fost folosite de unităţi precum Brigada 83 de asalt aerian a Rusiei, care luptă în apropierea oraşelor Klişciivka şi Andriivka, aflate în conflict, în regiunea Doneţk, parţial ocupată în estul ţării.

Observaţiile au fost prima declaraţie oficială a Ucrainei cu privire la presupusa utilizare a Starlink de către Rusia.

Într-o postare făcută duminică pe X, Musk a declarat: "Din câte ştim, niciun Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei".

"O serie de ştiri false susţin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei. Acest lucru este categoric fals", a declarat Musk în postarea de pe X, pe care o deţine, de asemenea.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Două surse guvernamentale ucrainene au declarat la începutul acestei săptămâni că utilizarea Starlink de către Rusia a fost detectată pe teritoriul ucrainean ocupat. Una dintre ele a declarat că încearcă să obţină date privind amploarea acestei utilizări.

Agenţia GUR a declarat că a interceptat un schimb de replici între doi soldaţi care discutau despre instalarea terminalelor. Aceasta a postat drept dovadă ceea ce a spus că este un clip audio al convorbirii pe mesageria Telegram.

GUR nu a precizat cum crede că au fost obţinute terminalele de către forţele ruseşti - dacă, de exemplu, au fost procurate din străinătate sau capturate de la forţele ucrainene.

Starlink a declarat la 8 februarie că terminalele sale nu erau active în Rusia şi că SpaceX nu a vândut sau comercializat niciodată serviciul în Rusia şi nici nu a trimis echipamente în locaţii din Rusia.

Într-o declaraţie postată pe X, Starlink nu a spus nimic despre posibila lor utilizare în zonele ocupate din Ucraina.

"Dacă SpaceX obţine informaţii că un terminal Starlink este utilizat de o parte sancţionată sau neautorizată, investigăm afirmaţia şi luăm măsuri pentru a dezactiva terminalul, dacă se confirmă", a precizat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor