Ucraina susţine că exerciţiile comune cu NATO vor începe în câteva luni

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Saul Loeb /AFP/Getty Images)
A.P.
05.04.2021

Ucraina a declarat, sâmbătă, că exerciţiile militare comune cu trupele NATO ar putea începe în câteva luni, relatează Reuters.

Rusia, care susţine forţele separatiste care luptă împotriva armatei ucrainene în regiunea Donbas, a declarat vineri că se opune ferm exerciţiilor şi că va „trebui să ia măsuri suplimentare” în cazul în care NATO desfăşoară trupe în estul Ucrainei.

Războiul din estul Ucrainei a escaladat recent, după ce armata ucraineană a declarat că patru dintre soldaţii săi au fost ucişi în timpul unei bătălii împotriva separatiştilor susţinuţi de ruşi, pe 26 martie.

Kievul a acuzat, de asemenea, Moscova că a desfăşurat forţe militare lângă graniţa comună, deşi Rusia a minimizat evoluţia, afirmând că are dreptul de a executa manevre pe teritoriul său.

În primul apel telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, Joe Biden „a afirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială în faţa agresiunii continue a Rusiei”, potrivit Casei Albe.

Exerciţiile viitoare vor implica mai mult de 1.000 de militari, din cel puţin 5 state membre NATO, dar armata ucraineană nu a precizat în mod specific când vor avea loc, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor