Ucraina opreşte înaintarea forţelor ruseşti la traversarea unui râu în Donbass. Ce urmează?

Ucraina
Ucraina

Forţele ucrainene au distrus părţi dintr-o coloană blindată rusă în timp ce încerca să traverseze un râu din regiunea Donbas, a arătat vineri o înregistrare video a armatei ucrainene, în timp ce ministrul ucrainean al apărării a prezis că vor urma multe săptămâni de lupte dureroase.

Forţele ucrainene au alungat Rusia din al doilea oraş ucrainean ca mărime, Harkiv, în cel mai rapid avans al lor de când trupele Kremlinului s-au retras din Kiev şi din nord-estul ţării, în urmă cu peste o lună, pentru a-şi concentra ofensiva asupra regiunii Donbas, la graniţa cu Rusia.

Oraşul, care fusese supus unui bombardament violent, este liniştit de cel puţin două săptămâni, iar jurnaliştii Reuters au confirmat că Ucraina controlează acum un teritoriu care se întinde până la râul Siverskyi Doneţ, la aproximativ 40 km spre est.

Cu toate acestea, Moscova continuă să bombardeze sate la nord de Harkiv.

La aproximativ 10 km nord de oraş, pompierii au stropit resturile fumegâde din Dergaci după ceea ce oficialii locali au declarat că a fost un atac cu rachete ruseşti în timpul nopţii asupra Casei de Cultură, folosită pentru a distribui ajutoare. Voluntarii aflaţi înăuntru încercau să salveze pachete cu scutece pentru copii şi lapte praf.

"Nu pot să numesc acest lucru decât un act terorist", a declarat primarul, Viaceslav Zadorenko, pentru Reuters. "Au vrut să lovească baza în care depozităm provizii şi să creeze o catastrofă umanitară."

Joi, o altă rachetă a lovit clădirea, iar bombardamentele ruseşti au rănit un membru al personalului de la o clinică şi au ucis un cuplu tânăr în propria casă, a mai spus el.

Rusia, care neagă că ar fi vizat civili, a declarat că forţele sale au doborât un avion ucrainean Su-27 în regiunea Harkiv şi au dezactivat rafinăria de petrol Kremenciuk din centrul Ucrainei.

Nu a fost posibil să se verifice imediat aceste rapoarte.

La sud-est de Harkiv, Marea Britanie a declarat că Ucraina a oprit forţele ruseşti să traverseze râul Siverskyi Doneţ la vest de Severodoneţk. Imaginile difuzate de Comandamentul forţelor aeropurtate ucrainene păreau să arate mai multe vehicule militare arse lângă segmente ale unui pod parţial scufundat şi multe alte vehicule avariate sau abandonate, inclusiv tancuri, în apropiere.

Reuters nu a putut verifica imediat raportul, nici când sau unde a avut loc confruntarea.

"Intrăm într-o nouă şi lungă fază a războiului", a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, într-o postare pe Facebook, prezicând "săptămâni extrem de grele" în care, potrivit acestuia, Ucraina va fi în mare parte singură împotriva unui "agresor înfuriat".

În prima lor conversaţie de la invazie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri la telefon cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cerând o încetare imediată a focului şi subliniind importanţa unor linii de comunicare deschise.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe