Ucraina loveşte sistemul radar rusesc de avertizare timpurie din Orenburg [Raport]

Staţia radar Voronej, Rusia (X)
Redacţia
27.05.2024

Ucraina a efectuat un atac asupra unui sistem radar rusesc de avertizare timpurie în regiunea sudică Orenburg, a relatat luni site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, citând o sursă anonimă din cadrul serviciilor de informaţii militare ucrainene.

"O dronă ucraineană a parcurs o distanţă de peste 1.800 de kilometri până la instalaţia inamicului, stabilind un nou record în ceea ce priveşte raza de distrugere a dronelor kamikaze", a declarat sursa citată.

Drona ar fi lovit o staţie radar Voronej M din apropierea capitalei Orenburg, Orsk, situată la puţin peste 15 kilometri nord de graniţa Rusiei cu Kazahstanul. Sistemul de alertă timpurie poate detecta ţinte, inclusiv rachete balistice şi de croazieră, la o distanţă de până la 6.000 de kilometri.

Nu a fost posibil să se verifice imediat afirmaţia sursei de informaţii.

Presa locală din regiunea Orenburg a raportat duminică pentru prima dată atacul cu dronă, surse anonime din cadrul forţelor de ordine ruseşti afirmând că un "sit militar" neidentificat ar fi putut fi vizat în incident.

Dacă se confirmă, atacul cu dronă de duminică din Orenburg ar marca cea mai mare distanţă parcursă de o dronă ucraineană de când Rusia şi-a lansat invazia la scară largă. La începutul lunii mai, o dronă ucraineană a atacat o importantă rafinărie de petrol din Republica Başcortostan (Başchiria).

Ukrainska Pravda a relatat că un alt sistem radar de avertizare timpurie de la Voronej a fost atacat joi în sudul regiunii Krasnodar. A doua zi, fostul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos şi actual senator Dmitri Rogozin a acuzat Statele Unite că au "ordonat" acel atac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor