Ucraina începe consultări cu UE privind garanţiile de securitate

(Facebook - captură ecran)
D.B.
06.12.2023

Ucraina a început consultări cu Uniunea Europeană cu privire la garanţiile colective de securitate, cum ar fi elaborarea declaraţiei Grupului celor Şapte privind sprijinul pentru Ucraina, care a fost semnată în marja summitului NATO de la Vilnius, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Concret, prima rundă de consultări a fost iniţiată de Ihor Jokva, şef adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei, care a discutat cu Charles Friz, secretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă pentru Pace, Securitate şi Apărare.

În timpul consultărilor, cele două părţi şi-au schimbat opiniile cu privire la abordarea viitoarelor garanţii de securitate ale UE, cu accent pe sectorul de securitate şi apărare.

Ihor Jokva a declarat că viitoarea aderare a Ucrainei la UE va fi o garanţie puternică de securitate pentru Ucraina şi pentru comunitatea europeană în general.

El a remarcat contribuţia considerabilă a UE la consolidarea capacităţii de securitate şi apărare a Ucrainei, în principal prin sprijinirea acesteia de Fondul european pentru pace (EPF) şi misiunea de formare a UE.

De asemenea, s-a raportat că Jokva, în numele preşedintelui, i-a înmânat ordinul de gradul III „Pentru Merit” lui Charles Friz pentru contribuţia lui semnificativă la întărirea şi susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Sursa citată afirmă că statele membre ale Grupului celor Şapte la summitul NATO de la Vilnius au convenit asupra unui document-cadru privind garanţiile de securitate pentru Ucraina. Liderii au convenit nu asupra parametrilor concreţi ai garanţiilor de securitate, ci mai degrabă asupra cadrului acestora, iar ulterior vor fi semnate acorduri bilaterale concrete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor