Ucraina exclude o încetare a focului, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Tanc în Ucraina
Tanc în Ucraina (NEXTA)

Ucraina a exclus o încetare a focului sau concesii făcute Moscovei, în timp ce Rusia a intensificat ofensiva în estul regiunii Donbas şi a oprit furnizarea de gaze către Finlanda.

Potrivit Reuters, după ce a pus capăt săptămânilor de rezistenţă a ultimilor luptători ucraineni în oraşul strategic Mariupol din sud-estul ţării, Rusia desfăşoară o ofensivă majoră în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas. Separatiştii susţinuţi de Rusia controlau deja întinderi de teritoriu în Luhansk şi în provincia învecinată Doneţk înainte de invazia declanşată la 24 februarie, dar Moscova vrea să pună mâna pe ultimul teritoriu din Donbas aflat sub controlul ucrainenilor.

"Situaţia din Donbas este extrem de dificilă", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său nocturn. Armata rusă încearcă să atace oraşele Sloviansk şi Sievierodonetsk, dar forţele ucrainene îi împiedică înaintarea, a adăugat el.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a exclus posibilitatea de a accepta un acord de încetare a focului şi a declarat că Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care să implice cedarea de teritoriu. A face concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice pauză în lupte, a spus el.

"Războiul nu se va opri (după concesii). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp. Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă şi pe scară mai largă", a declarat Podoliak, principalul negociator al Ucrainei, pentru Reuters, într-un interviu acordat în biroul prezidenţial puternic păzit.

Apeluri recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, şi a premierului italian Mario Draghi.

Sfârşitul luptelor din Mariupol, cel mai mare oraş cucerit de Rusia, îi oferă preşedintelui rus Vladimir Putin o victorie rară după o serie de eşecuri în aproape trei luni de luptă.

Ultimele forţe ucrainene care se ascundeau în vasta oţelărie Azovstal din Mariupol s-au predat vineri, a declarat Rusia. Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei comanda unei rute terestre care leagă Peninsula Crimeea - pe care Moscova a anexat-o în 2014 -, de Rusia continentală şi de zonele din estul Ucrainei deţinute de separatiştii pro-ruşi.

Forţele ucrainene din regiunile Luhansk şi Doneţk, controlate de separatişti, au declarat sâmbătă că au respins nouă atacuri şi au distrus cinci tancuri şi alte 10 vehicule blindate în ultimele 24 de ore.

Forţele ruse foloseau avioane, artilerie, tancuri, rachete, mortiere şi rachete de-a lungul întregii linii de front pentru a ataca structuri civile şi zone rezidenţiale, au menţionat ucrainenii, într-o postare pe Facebook. Cel puţin şapte persoane au fost ucise în regiunea Doneţk, au precizat ei.

Duminică, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia a desfăşurat vehiculele sale de sprijin pentru tancuri BMP-T "Terminator" în această ofensivă. Cu toate acestea, cu doar 10 disponibile pentru o unitate care a suferit deja pierderi grele în tentativa eşuată asupra Kievului, ministerul a declarat că este puţin probabil că acestea să aibă "un impact semnificativ".