Ucraina cere Germaniei să oprească un utilaj de înaltă calitate trimis spre Rusia şi folosit de producătorii de muniţie

(Youtube - screenshot)

Organismul ucrainean de supraveghere anticorupţie a scris autorităţilor germane şi unei companii bavareze pentru a încerca să oprească livrarea către Rusia a unor utilaje de înaltă calitate folosite de producătorii de muniţie, informează Bloomberg.

Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei (NACP) de la Kiev a informat guvernul german că un aşa-numit strung controlat digital fabricat de Spinner GmbH este în drum din Turcia spre o uzină din Rusia, potrivit persoanelor familiare cu această chestiune şi a scrisorilor consultate de sursa citată. Echipamentul ar trebui să ajungă la sfârşitul acestei luni.

Strungul controlat digital, care foloseşte instrumente operate de calculator pentru a fabrica instrumente de precizie, este necesar pentru a produce proiectile cu fragmentare puternic explozive utilizate de forţele ruseşti în Ucraina, se arată în documente.

"Este de la sine înţeles că, odată ce maşina va ajunge în Rusia, nu vom putea face prea multe pentru a împiedica utilizarea ei în scopuri militare de către Rusia: timpul este esenţial", a scris agenţia.

Cererea ucraineană subliniază preocupările legate de faptul că Rusia a reuşit să ocolească sancţiunile Uniunii Europene pentru a importa echipamente interzise folosite în scopuri militare prin ţări precum Turcia şi Emiratele Arabe Unite.

Călătoria utilajului - de la Istanbul la un port rusesc de pe malul nord-estic al Mării Negre, pe care Bloomberg nu a putut să o verifice în mod independent - pune în evidenţă provocările cu care se confruntă autorităţile UE în aplicarea restricţiilor impuse Rusiei, menite să slăbească capacităţile de apărare ale acesteia.

Ingineria germană

NACP din Ucraina a scris, de asemenea, către Spinner. Nu există nicio sugestie de abatere sau de conştientizare din partea companiei că produsele sale vor ajunge în Rusia. Compania nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Strungul controlat digital a fost încărcat într-un camion în Turcia la 30 august, în pregătirea pentru a fi transportat cu feribotul într-un port de pe malul nord-estic al Mării Negre - şi de acolo va merge la Serov Mechanical Plant JSC din Rusia, spun documentele.

Producătorul rus de muniţie este asociat cu Rostec, conglomeratul de stat din domeniul apărării, care se află sub o serie de sancţiuni europene şi americane.

Importatorul a fost identificat ca fiind Yumak LLC, o companie rusă care este un furnizor obişnuit al mai multor entităţi sancţionate implicate în producţia de muniţie, proiectile, precum şi alte componente utilizate de tancuri şi de avioanele de luptă ruseşti Su şi MiG, potrivit documentelor.

Biroul Federal pentru Afaceri Economice şi Controlul Exporturilor din Germania, care este însărcinat cu aplicarea sancţiunilor, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Producătorii germani, precum Spinner, sunt cunoscuţi pentru ingineria lor de precizie - şi există mulţi producători de strunguri controlate digital de înaltă calitate, cu sediul în cea mai mare economie a Europei. Utilajele sunt folosite în industria de apărare pentru producţia de mare volum de muniţie, inclusiv gloanţe şi proiectile de artilerie.