Ucraina atacă cel mai mare depozit de petrol din Crimeea ocupată. Terminalul maritim petrolier, în flăcări

Explozie în portul Feodosia, Crimeea, decembrie 2023 (Twitter/Osinttechnical)
Redacţia
07.10.2024

Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din Feodosia ocupată de Rusia în primele ore ale zilei de luni, 7 octombrie, în urma unui atac ucrainean, potrivit presei ruse şi armatei ucrainene, transmite Kyiv Independent.

Forţele de rachete ucrainene au vizat cel mai mare depozit de petrol din Crimeea ocupată, provocând un incendiu de amploare, a confirmat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene.

Locuitorii au raportat că au auzit mai multe explozii puternice în jurul orei 4:30 a.m. ora locală, cu puţin timp înainte de declanşarea incendiului. Canalul Telegram Wind din Crimeea a transmis, de asemenea, că aerodromurile din Belbek şi Saky au fost atacate în timpul nopţii.

Autorităţile locale au confirmat incidentul.

„Există un incendiu la depozitul de petrol Feodosia. Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului. Nu au fost raportate victime sau răniţi”, a declarat pe Telegram Oleg Kriucikov, consilier al şefului mandatar în Crimea instalat de Rusia.

Canalul Telegram Astra a clarificat ulterior că instalaţia în flăcări era Terminalul petrolier marin, vizat anterior de drone în martie 2024. Atunci, patru drone au lovit depozitul, deteriorând conducta principală de combustibil şi provocând un incendiu, a cărui stingere a durat peste o oră.

Terminalul Feodosia este cel mai mare din Crimeea pentru manipularea produselor petroliere. Mai există doar un singur terminal de acest tip, cel situat în Sevastopol.

Facilitatea „a fost utilizată, în special, pentru aprovizionarea armatei ruse de ocupaţie”, a precizat Statul Major. Amploarea pagubelor este în curs de stabilire.

În ultimele luni, forţele ucrainene au lansat o serie de atacuri cu drone menite să afecteze industria petrolieră a Rusiei, ale cărei profituri alimentează eforturile de război ale Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor