Ucraina admite că vrea să-i ucidă pe Putin şi pe Prigojin, dar e împiedicată de "dublurile de corp" ale lui Putin [Daily Mail]

Vladimir Putin, la parada de 'Ziua Victoriei', la Moscova.
Vladimir Putin, la parada de 'Ziua Victoriei', la Moscova. (Youtube - captură ecran)

Ucraina a recunoscut că unităţile sale speciale au ca prioritate absolută uciderea lui Vladimir Putin, dar afirmă că este o misiune dificilă, deoarece despotul de la Kremlin "stă ascuns", potrivit Daily Mail.

Al doilea comandant al serviciului de informaţii militare din Ucraina, Vadim Skibiţki, a declarat pentru Die Welt că şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, este şi el pe lista de urmărire alături de comandanţi militari ruşi de rang înalt, inclusiv generalul Serghei "Armageddon" Surovikin.

Skibiţki a explicat de ce este dificil să-l asasinezi pe Putin, care în ultima vreme a început "să scoată capul afară", deoarece atunci când apare în public, agenţia de spionaj ucraineană "nu este sigură dacă este chiar el", sau vreuna dintre dublurile acestuia.

Şeful din serviciile militare ucrainene susţine că Putin "observă că ne apropiem tot mai mult de el".

Comentariile lui Skibiţki vin în contextul în care agenţiile de spionaj americane au declarat că sunt de părere că atacul cu drone asupra Kremlinului din această lună a fost probabil orchestrat de spioni ucraineni sau de unităţi de informaţii militare. Atacul cu dronă de la începutul acestei luni pare să facă parte dintr-o serie de operaţiuni secrete care i-au făcut pe oficialii din Statele Unite - cel mai mare furnizor de echipament militar al Ucrainei - să se simtă neconfortabil.

Agenţiile de spionaj americane au efectuat evaluări pe baza comunicatelor ruseşti şi ucrainene interceptate şi au constatat că atacul cu drone a fost probabil orchestrat de Kiev. Dar un consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt a declarat, joi, că Ucraina nu are nimic de-a face cu un atac cu drone "ciudat şi fără rost" asupra Kremlinului.

Skibiţki mai spune că lui Putin "îi este frică că ar putea fi ucis de propriul popor".

Militarul ucrainean afirmă că Putin este în fruntea listei de ţinte de asasinat "pentru că el coordonează şi decide ce se întâmplă", dar pe lângă el mai sunt şi Gherasimov şi Şoigu, deoarece "toţi vor trebui să răspundă pentru acţiunile lor" în războiul din Ucraina.

"Şeful Statului Major, Valeri Gherasimov, şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu au planificat atacul şi acum nu mai pot da înapoi", a spus Skibiţki.

Comandanţii unităţilor care au ordonat lovituri sângeroase asupra Ucrainei au fost de asemenea pe această listă.

"Mulţi oameni din Rusia încă susţin această 'operaţiune specială' [războiul împotriva Ucrainei], dar datorită reţelelor de socializare şi verificărilor telefonice, ştim că până acum au murit foarte mulţi ruşi, ceea ce îi sperie pe oameni", a declarat Skibiţki.

"Elita din mediul de afaceri" reprezintă, de asemenea, o ameninţare pentru Putin, deoarece "pierd miliarde de dolari", a adăugat el.

Prigojin a fost optimist în privinţa ameninţării lui cu moartea.

"Întotdeauna spun că inamicul trebuie tratat cu respect. Bineînţeles, le respect şi eu decizia. Bineînţeles, Prigojin, ca unul dintre actorii importanţi în acest război, trebuie eliminat. Acest lucru este sută la sută adevărat, deci ei fac paşii absolut corecţi", a spus Prigojin despre inteţia ucrainenilor de a-l asasina.

Skibiţki a afirmat că liderul cecen Ramzan Kadîrov se află şi el pe lista celor căutaţi, chiar dacă "şi-a dat seama că, din punct de vedere strategic, regimul Putin a pierdut deja".

Generalul Serghei "Armageddon" Surovikin a fost şi el pus pe lista ţintelor vizate.

"Suntem în război şi aceştia sunt duşmanii noştri. Dacă o persoană importantă produce şi finanţează arme pentru ei, atunci eliminarea lui ar salva vieţile multor civili. Şi apoi el este eliminat. Conform convenţiilor internaţionale, este atunci o ţintă legitimă", a declarat Skibiţki.

Rusia a acuzat deja Ucraina că a încercat să-l asasineze pe Putin cu o lovitură asupra Kremlinului pe 3 mai, când două drone kamikaze ucrainene au explodat deasupra reşedinţei acestuia de la Kremlin în primele ore ale dimineţii, într-un "act terorist planificat şi o tentativă de asasinat".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat afirmaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fi fost în spatele atacului cu drone asupra Kremlinului, iar oficialii britanici din domeniul securităţii consideră că atacul a fost o operaţiune "sub steag fals" a Rusiei pentru a distrage atenţia Kievului de la contraofensiva sa anticipată şi pentru a obţine sprijin în ţară.

Dar agenţiile de informaţii americane cred acum că atacul cu dronă a fost probabil orchestrat de una dintre unităţile speciale militare sau de informaţii ale Ucrainei, relatează New York Times.

SUA a interceptat conversaţii ucrainene în care oficiali au declarat că au crezut că ţara lor este responsabilă pentru atac şi au interceptat, de asemenea, comunicaţii ruseşti care au indicat că nu a fost un fel de operaţiune sub pavilion fals a Rusiei, a relatat ziarul.

"Am spus imediat că regimul de la Kiev a fost în spatele acestui incident. În cele din urmă, nu contează prea mult care dintre unităţile regimului de la Kiev a fost în spate. Regimul de la Kiev a fost în spatele acestui lucru, noi ştim, suntem conştienţi de asta şi vom porni de aici pe măsură ce vom merge mai departe", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre acest raport.

Oficialii americani au declarat că nu cred că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski semnează toate operaţiunile secrete, potrivit publicaţiei. Nu este clar în ce măsura este el la curent cu astfel de operaţiuni în avans, au spus oficialii citaţi.

Pe lângă atacul cu dronă, oficialii americani spun că sunt de părere că agenţiile de informaţii ucrainene au fost responsabile pentru asasinarea fiicei unui important naţionalist rus, pentru uciderea unui blogger pro-război la Moscova şi pentru o serie de atacuri în oraşele ruseşti din apropierea graniţei cu Ucraina.

Iar luna trecută, la sfârşitul lunii aprilie, ziarul german Bild a afirmat că agenţi ai serviciilor secrete ucrainene au încercat să-l asasineze pe Putin cu o dronă kamikaze cu explozibili - dar au eşuat după ce aceasta s-a prăbuşit la câţiva kilometri de ţinta lor.

Forţele ucrainene ar fi lansat din Ucraina drona UJ-22, încărcată cu 17 kilograme de explozibil plastic C4, cu scopul de a ajunge la o zonă industrială nou construită în apropiere de Moscova, pe care Putin urma să o viziteze, susţine ziarul german Bild.

Însă, înainte ca drona mortală să ajungă la parcul industrial Rudnevo, în presupusa sa misiune de a-l elimina pe despotul rus, s-a prăbuşit la doar câţiva kilometri distanţă de locul respectiv.

Între timp, Skibiţki a declarat că sancţiunile afectează precizia rachetelor ruseşti.

"Din cauza sancţiunilor, multe piese de rachete lipsesc, de exemplu pentru X-101, iar acest lucru afectează precizia lor. Ei spun că au cele mai puternice şi mai avansate arme din punct de vedere tehnologic, dar asta este doar un basm. Trebuie doar să vă uitaţi la flota lor din Marea Neagră: este chiar în port, iar submarinele se ascund şi ele acolo", a explicat el.

Skibiţki a negat că vrea să arunce în aer podul Crimeii cu noile rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de Marea Britanie.

"Le vom lăsa asta ca o cale de scăpare [din Crimeea anexată]. De fiecare dată când are loc o explozie în Crimeea, este foarte aglomerat", a mai declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe