Turcan, după anunţul lui Ciolacu privind moţiunea: Marele lider PSD se dovedeşte iute la vorbă şi încet la pricepere

Raluca Turcan - gov.ro
Raluca Turcan - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, i-a dat o replică tranşantă, via Facebook, preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a anunţat o moţiune simplă împotriva sa şi a catalogat-o drept "un ministru catastrofă", care nu se pricepe la nimic.

"Marele lider PSD se dovedeşte iute la vorbă şi încet la pricepere. Proiectul de care vorbeam azi, referitor la sprijinul medicilor decedaţi, din păcate, din cauza virusului COVID-19, completează şi face aplicabilă legea 56/2020. Îl aştept la moţiune pe domnul Ciolacu şi pe vajnicii săi colegi, să discutăm despre haosul şi inechitatea pe care PSD le-a creat în salarizare şi pe care pesediştii vor să le acopere cu vorbe. Ţara arde şi baba se piaptănă! Observ că prioritatea PSD este să se împăuneze cu legea pentru susţinerea medicilor decedaţi de COVID. Anunţul meu de astăzi reprezintă o ordonanţă de urgenţă pentru cadrele medicale, adică o modificare şi o completare a legii nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit liderului liberal, proiectul clarifică aspecte referitoare la sursa de finanţare a pensiei de urmaş, a ajutorului suplimentar acordat familiei care a suportat cheltuielile pricinuite de decesul personalului medical care a participat la acţiuni medicale împotriva COVID-19 şi a ajutorului lunar acordat părinţilor, în condiţiile în care decedatul era singurul întreţinător al părinţilor săi.

"Grabnic la vorbă, dar încet la pricepere, domnul Ciolacu trebuie să ştie, că Legea nr. 56/2020, fiind derogatorie atât de la legislaţia vizând drepturile de asigurări sociale în sistemul public de pensii, cât şi de la legislaţia vizând drepturile de pensie în sistemul pensiilor militare de stat, trebuie modificată pentru a clarifica instituţiile responsabile cu stabilirea şi plata drepturilor pecuniare din bugetul de stat prin bugetele instituţiilor plătitoare. Proiectul guvernului introduce şi cadrele militare care au efectuat misiuni de transport persoane cu COVID, personal medical din structurile DSU, din cadrul MAI, precum şi unele clarificări referitoare la dreptul la pensia de urmaş care reprezintă 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului, de care urmează să beneficieze copiii până la împlinirea vârstei de 16 ani, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, respectiv pe toată durata invalidităţii de orice grad, ivită anterior vârstelor menţionate", a continuat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a explicat că se elimină şi confuzia din actuala lege referitoare la faptul că fiecare părinte va beneficia de un ajutor lunar în cuantum de 50% din nivelul pensiei de urmaş, stabilit potrivit legii. Precizarea se referă la faptul că ajutorul stabilit, potrivit legii, se acordă ambilor părinţi şi nu un cuantum de 50% pentru fiecare părinte.

"Îl rog pe domnul Ciolacu să urmărească explicaţiile oferite, încet, iar unde nu pricepe, fireşte pot veni cu lămuriri. PS: pentru o doamnă care a condus Primăria Capitalei şi care se agită că un document al Ministerului Muncii, aflat în lucru în guvern este - cum altfel, decât în lucru, în guvern: nu este situaţia în care guvernul PSD nu susţinea proiectele Primarului General al PSD", a conchis Raluca Turcan.

Ciolacu a anunţat moţiune simplă

Reamintim că şeful PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, miercuri seară, că formaţiunea sa va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Muncii, pe care o acuză că nu ştie nici măcar ce legi votează.

Anunţul lui Ciolacu vine după ce Turcan a declarat, la finele şedinţei de Guvern, că sunt discuţii pentru acordarea unor ajutoare familiilor medicilor care mor din cauza COVID-19. Or, subliniază Ciolacu, în Parlament deja s-a votat o lege în acest sens.

"Raluca Turcan nu ratează nicio zi pentru a se face de râs!!! Astăzi ne-a povestit cum va face un proiect care să ofere sprijin pentru familiile medicilor care au decedat de coronavirus. E clar! Doamna Turcan habar nu are nici măcar ce legi a votat! Da, dna Turcan, acum fix un an, în aprilie, aţi votat legea PSD prin care familiile medicilor care au pierdut lupta cu virusul să primească o pensie de urmaş egală cu 75% din salariul cadrului medical respectiv.

În loc să vă faceţi de râs prin conferinţe, mai bine aţi aplica legea deja votată şi promulgată, dna Turcan! A trecut deja un an de când nu aţi aplicat această lege. Un ministru catastrofă! Asta sunteţi! Nu ştiţi nici ce votaţi. Nu ştiţi nici ce vorbiţi. Nu înţelegeţi nimic. Nu vă pricepeţi la nimic. Plecaţi urgent acasă!!! P.S. Şi pentru acest motiv, dar şi pentru multe altele, vom depune moţiune simplă împotriva ministrului Muncii! Trebuie să plecaţi acasă! Demisă, dacă nu vă daţi seama singură de ce trebuie neapărat să plecaţi", a transmis liderul PSD.