Trump a avut o întâlnire "amicală" cu Viktor Orban la Mar-a-Lago. Cum a comentat Biden momentul

Donald Trump discută cu Viktor Orban la Casa Alba, 13 mai 2019
Donald Trump discută cu Viktor Orban la Casa Alba, 13 mai 2019 (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
09.03.2024

Donald Trump şi un grup restrâns de consilieri apropiaţi s-au întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban timp de aproximativ o oră vineri seara, la complexul Mar-a-Lago al fostului preşedinte american, au declarat pentru CNN surse familiare cu acest subiect.

Ulterior, Trump l-a dus pe autocratul european la un concert al unei trupe tribut care a făcut parte dintr-un eveniment "doar pentru membri" la club.

Una dintre sursele citate a descris întâlnirea ca fiind una "socială", fără o agendă, în timp ce o altă sursă a spus că a fost o întâlnire "prietenoasă", potrivit Yahoo News.

Trump, potrivit unui comunicat de presă al campaniei sale, s-a întâlnit cu Orban "pentru a discuta o gamă largă de probleme care afectează Ungaria şi Statele Unite, inclusiv importanţa primordială a unor frontiere puternice şi sigure pentru a proteja suveranitatea fiecărei naţiuni".

Întâlnirea subliniază trecutul lui Trump de a se apropia de oameni puternici la nivel mondial - uneori în detrimentul aliaţilor mai tradiţionali ai SUA.

Un oficial al administraţiei de la Casa Albă a confirmat pentru CNN că nu i-a adresat o invitaţie liderului ungar să se întâlnească cu preşedintele Joe Biden, iar acesta nu a solicitat o întâlnire la Casa Albă în timpul călătoriei sale în SUA din această săptămână.

Biden a sugerat vineri că întâlnirea dintre premierul ungar şi Trump, prezumtivul candidat prezidenţial republican, este îngrijorătoare.

Întrebat dacă a fost îngrijorat de discuţiile de la Mar-a-Lago, Biden a spus: "Dacă eu nu sunt, voi ar trebui să fiţi" - sugerând că era firesc să fie alarmat de întâlnirea dintre Orban şi Trump.

Populismul de extremă dreapta al lui Orban, retorica acerbă împotriva imigraţiei, naţionalismul creştin şi ostilitatea faţă de drepturile LGBTQ l-au transformat într-un model ideologic popular pentru adepţii lui Trump, care susţin "Make America Great Again". În trecut, Orban a luat cuvântul la Conferinţa de acţiune politică conservatoare (CPAC) - o adunare anuală a forţelor pro-Trump -, iar luna viitoare Ungaria va găzdui o altă ediţie a conferinţelor CPAC din străinătate.

Administraţia Biden a refuzat în cea mai mare parte să comenteze întâlnirile lui Orban cu Trump, dar preşedintele a vorbit despre această vizită în timpul declaraţiilor făcute vineri seara în Pennsylvania, un câmp de luptă crucial pentru 2024.

"Ştiţi cu cine se întâlneşte astăzi [Donald Trump - n.r.], în Mar-a-Lago? Orban din Ungaria, care a declarat categoric că nu crede că democraţia funcţionează - el caută dictatura", a declarat Biden în faţa mulţimii adunate pentru ceea ce a fost efectiv primul său miting din campania pentru alegerile generale din 2024.

"Cu el se întâlneşte", a adăugat Biden."Eu văd un viitor în care apărăm democraţia, nu o diminuăm".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor