Trenurile, transformate în morgi. Ucraina strânge cadavrele ruşilor morţi. Stive de corupuri aşteaptă să fie trimise familiilor

Ucrainenii strang cadavrele soldatilor rusi morti
Ucrainenii strang cadavrele soldatilor rusi morti (Captura video)

Cadavrele soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina au fost aduse la o gară din afara Kievului şi stivuite împreună cu alte sute de cadavre într-un tren frigorific, aşteptând momentul în care vor putea fi trimise înapoi la familiile lor.

"Cei mai mulţi au fost aduşi din regiunea Kiev, mai sunt câţiva din regiunea Cernihiv şi din alte câteva regiuni", a declarat vineri, pentru Reuters, Volodimir Liamzin, ofiţerul şef de legătură civil-militar, în timp ce brancardierii îmbrăcaţi în costume de protecţie albe, din cap până în picioare, ridicau saci cu cadavre în vagoane frigorifice de tren.

El a spus că trenurile frigorifice staţionate în alte regiuni din Ucraina au fost folosite în acelaşi scop sinistru.

Deşi nu au existat estimări fiabile privind amploarea pierderilor Rusiei, scena filmată de Reuters a oferit un gust amar al preţului pe care preşedintele Vladimir Putin îl plăteşte de când a ordonat invazia Ucrainei la 24 februarie.

Cu o zi mai devreme, armata ucraineană a publicat fotografii aeriene cu rămăşiţele arse şi abandonate ale unei coloane blindate ruseşti surprinse în timp ce încerca să traverseze un râu în regiunea Donbas, care a devenit principalul câmp de luptă.

Reuters nu a putut verifica comunicatul ucrainean, dar Ministerul britanic al Apărării a declarat că un pod de pontoane şi părţi ale unui batalion blindat au fost distruse la râul Siverskyi Doneţ, în timp ce forţele ruseşti încercau să străpungă apărarea în alte părţi din Donbas.

"Intrăm într-o nouă şi lungă fază a războiului", a declarat ministrul ucrainean al apărării Alexei Reznikov într-o postare pe Facebook, prezicând "săptămâni extrem de grele" în care Ucraina va fi în mare parte singură împotriva unui "agresor înfuriat".

Realizând cele mai rapide câştiguri teritoriale de când i-au forţat pe invadatorii ruşi să renunţe la un avans asupra Kievului în urmă cu peste o lună, forţele ucrainene şi-au îndepărtat inamicii de al doilea oraş ca mărime, Harkiv.

Oraşul din nord-estul ţării, care fusese supus unui bombardament violent, este liniştit de cel puţin două săptămâni. Jurnaliştii de la Reuters au confirmat că Ucraina controlează un teritoriu care se întinde până la râul Siverskyi Doneţ, la aproximativ 40 de km spre est.

Cu toate acestea, Moscova continuă să bombardeze satele din apropiere, inclusiv Dergaci, la aproximativ 10 km nord de Harkiv.

"Nu pot numi acest lucru decât un act terorist", a declarat pentru Reuters primarul din Dergaci, Viaceslav Zadorenko, după ce rachetele au lovit o clădire folosită pentru distribuirea ajutoarelor.

Rusia, care neagă că ar fi vizat civili, a declarat că forţele sale au lovit un depozit de arme, au doborât un avion ucrainean Su-27 în regiunea Harkiv şi au dezactivat rafinăria de petrol Kremenciuk din centrul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe