Tolstoi este declarat extremist in Rusia a treia oara

Monumentul scriitorului rus Lev Tolstoi de la Moscova
Monumentul scriitorului rus Lev Tolstoi de la Moscova (Epoch Times)

In acest an intreaga lume sarbatoreste centenarul mortii scriitorului Lev Tolstoi. Romanul sau cel mai celebru "Razboi si pace" ocupa primul loc pe lista "celor mai bune 100 carti din toate timpurile", relateaza revista Newsweek. Pe locurile doi si trei se afla cartile "1984" de George Orwell si "Ulysse" de James Joyce.

Pentru fanii lui Tolstoi anul 2010 reprezinta un eveniment interesant si important. Cu ocazia aniversarii centenarului de la moartea scriitorului, ziarul The Guardian a publicat o serie de retrospective si a initiat unele discutii pe tema: "Tolstoi: Cel mai mare scriitor al tuturor timpurilor?"

La inceputul acestui an, a avut premiera filmul regizorului Michael Hoffman "Last Station", care a fost dedicat ultimului an din viata contelui Tolstoi. Filmul a fost ulterior nominalizat pentru premiul „Oscar”. Pentru rolul lui Lev Tolstoi actorul Christopher Plummer, a castigat primul sau „Oscar” la virsta de 80 de ani.

Eugene Lang College din New York a desemnat anul 2010 ca fiind "Anul scriitorului Lev Tolstoi". In perioada 14 - 17 octombrie 2010 in cadrul colegiului a avut loc o conferinta internationala cu genericul, "Tolstoi in secolul 21", la care au participat cei mai renumiti cercetatori ai lucrarilor lui Tolstoi din intreaga lume. Festivalul "Centennial", dedicat comemorarii a 100 de ani de la moartea lui Tolstoi, va constitui un tribut adus celebrului scriitor rus si va reprezenta un important eveniment cultural in Los Angeles.

In octombrie 2010, Universitatea din Seul (Coreea) a gazduit o conferinta internationala dedicata lui Lev Tolstoi. In Berlin, in prezent este expusa o noua expozitie bilingva, "Lev Tolstoi: obiectia de constiinta", care se va desfasura pana la 29 ianuarie 2011. Ceva mai devreme, la inceputul acestui an, Mexic si Cuba au organizat targuri de carti dedicate aniversarii acestui jubileu.

Aceasta lista de festivitati internationale de aniversare ar putea fi extinsa, insa dupa cum a relatat Lisa Grainger (telegraph.co.uk): "Este ciudat totusi ca in ciuda faptului ca multi cetateni rusi isi iubesc scriitorul si opera lui, festivitatile au loc pretutindeni, cu exceptia propriei tari".

De fapt, Rusia intentiona sa organizeze un forum international in numele lui Lev Tolstoi, spre sfirsitul anului curent, insa infomatiile despre acest eveniment nu sunt raspindite pe larg.

Luke Harding in articolul sau din "The Guardian" - "Lev Tolstoi: geniul dat uitarii" a ridicat intrebarea "de ce Rusia natala este atit de indiferenta fata de geniul literar"?

Faptul ca este indiferenta nu este totusi o exagerare. In timp ce in toata lumea au loc celebrari numeroase, in Rusia in acest an jubiliar Tolstoi, pentru a treia oara, a fost considerat drept un extremist. Ultima "recunoastere oficiala" a fost loc in martie 2010 de catre un tribunal din Ecaterinburg in cadrul unuia din numeroasele procese judiciare anti-extremiste, care au loc in prezent in toata Rusia. Lev Tolstoi a fost acuzat de "instigare la ura fata de Biserica Ortodoxa". Un expert in materie de extremism, Pavel Suslonov, a marturisit ca "pliantele lui Lev Tolstoi adresate soldatilor, sergentilor si personalului de ofiteri, contin apeluri directe de incitare la ura religioasa impotriva Bisericii Ortodoxe".

Ulterior, Tolstoi a scris ca "memo-ul soldatului crestin nu este acela in care se spune ca Dumnezeu este generalul soldatilor si alte lucruri urite..., dar acela care ne aminteste cuvintele din Scriptura referitoare la aceea ca trebuie sa ascultam de Dumnezeu mai mult decat de alti oameni si ca nu trebuie sa-ti frica de cei care-ti pot ucide trupul, dar nu pot ucide sufletul".

Tolstoi avertizeaza asupra pericolelor ce-i pasc pe soldati, care "constau in faptul ca sedusi, pe de o parte, de farmecul fortelor armate, bazate pe crima predata si demonstrata de catre o banda de talhari, si pe de alta — de farmecul confortului jucariei si stralucirii, a ceea ce ei numesc cultura, voi ... inconstient veti fi privati de virtutile voastre - sirguinta, bunavointa, respect, si veti cade prada puterii teribile, care copleseste adincurile sufletului uman, sub care piere si se stinge societatea actuala europeana ".

Pina acum, in 2009, Tolstoi a fost, de asemenea, acuzat de agresiune fata de doctrina Bisericii Ortodoxe Ruse. Ne amintim ca marele scriitor si ganditor, a fost detasat de la Biserica Ortodoxa Rusa, in 1901, pentru atitudinea sa fata de pacifism, anarhie si crestinism. Iata ce scria Tolstoi in aceasta privinta:

"Renuntarea mea la biserica, autodeclarata ortodoxa, are o justificare reala. Am renuntat la ea, nu pentru ca am complotat impotriva Domnului, ci dimpotriva, pentru ca cu toata inima imi doream sa-I slujesc. Inainte de a renunta la Biserica si uniunea mea cu oamenii, care mi-a fost nespus de draga, eu dezamagit in unele privinte de corectitudinea bisericii, am dedicat mai multi ani pentru a studia teoretic si practic invatatura Bisericii: in teorie - am citit tot ce am putut despre invataturile bisericii, am studiat si critic am discernut teologia dogmatica, practic insa — am respectat strict, pe parcursul unui an, toate reglementarile bisericii, respectind toate posturile si vizitind toate serviciile bisericesti. Si in final m-am convins ca invatatura bisericii este o minciuna perfida si daunatoare, iar practic este o colectie de superstitii brutale si vrajitorii, care mascheaza complet intregul sens al invataturii crestine."

Ernest J. Simmons, un profesor renumit de literatura rusa la universitatile Cornell, Harvard si Columbia, care a studiat pe parcursul a multor ani operele lui Lev Tolstoi, a rezumat in felul urmator punctele de vedere filozofice si religioase ale scriitorului: "Dupa un studiu atent al dogmelor bisericesti, el a ajuns la concluzia ca acestea sunt false si jignitoare pentru inteligenta umana. Biserica, a subliniat acesta, sustine doctrina cu trucuri verbale false si urmareste putere, in loc sa-si indeplineasca misiunea de a raspindi intelegerea corecta a religiei bazata pe invataturile lui Hristos".

Simmons, de asemenea, a recunoscut ca Lev Tolstoi "reunea un spirit profund religios cu obiectivitate nemiloasa" Parafrazandu-l pe George Orwell, a spune adevarul este cu adevarat un act revolutionar in timpurile unei minciuni universale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne