Testarea vaccinului AstraZeneca împotriva virusului Wuhan, suspendat pentru "reacţii adverse"

.
. (pixabay.com)

Publicaţia Stat News raportează că faza a treia (pe oameni) a testului pentru vaccin Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea din Oxford în zeci de puncte din SUA a fost suspendată din cauza unei reacţii adverse pe care medicii o consideră a fi gravă, observată la un participant din Regatul Unit.

O persoană care avea cunoştinţă de detalii a declarat că cercetătorilor li s-a spus că faza treia a testului vaccinului a fost suspendată din „precauţie”.

Declaraţia completă a gigantului farmaceutic AstraZeneca sună astfel:

„Ca parte a studiilor globale (...) ale vaccinului Oxford împotriva coronavirusului, procesul nostru standard de testare se confruntă cu o pauză, pentru a permite revizuirea datelor privind siguranţa.

Aceasta este o măsură de rutină care trebuie să aibă loc ori de câte ori apare posibilitatea unei boli inexplicabile apărute în cadrul unuia dintre studii, moment în care aceasta este investigată, pentru a ne asigura că menţinem integritatea studiilor.

În studiile mari, bolile apar întâmplător, dar trebuie verificate independent pentru a analiza cu atenţie acest lucru.

"Depunem eforturi pentru a accelera analizarea incidentului şi a minimiza orice impact potenţial asupra cronologiei testului. Suntem dedicaţi siguranţei participanţilor noştri şi celor mai înalte standarde de conduită în testele noastre".

Faza a treia de testare a început în urmă cu câteva săptămâni şi implica testarea a 30.000 de persoane din Statele Unite, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud. Faza a treia poate dura şi câţiva ani.

Acţiunile companiei la bursă au suferit ca urmare a anunţului.

Stat News raportează că un al doilea individ familiarizat cu problema, care a vorbit cu condiţia anonimatului, a declarat că descoperirea are un impact asupra altor studii în curs privind vaccinul AstraZeneca, precum şi asupra studiilor clinice efectuate de alţi producători de vaccinuri.

În prezent, există nouă companii care au ajuns cu vaccinul împotriva virusului Wuhan în etapa studiilor de fază 3. Studiul AstraZeneca este primul studiu de vaccin de fază a treia Covid-19 despre care se ştie că a fost suspendat.