Tensiuni între PNL şi USR-PLUS: "Postările Violetei Alexandru sunt pline de minciuni. Comentariile multor cetăţeni, şterse"

Violeta Alexandru - gov.ro
Violeta Alexandru - gov.ro (Epoch Times România)

Proiectul depus de consilierii USR-PLUS pentru contractarea unui audit extern în Primăria Capitalei şi în toate entităţile din subordinea municipalităţii şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti s-a blocat în votul, mai exact în abţinerea de la vot, a unui singur consilier PNL, Adrian Moraru.

Proiectul care viza verificarea managementului în PMB în ultimii ani a fost scris de Gram Anamaria, consilier general al Alianţei USR-PLUS.

Ulterior votului, şefa PNL Bucureşti, Violeta Alexandu, a ieşit cu explicaţii într-o postare pe pagina sa de Facebook, care a stârnit însă acuzaţii dure din partea consilierului USR-PLUS Gram Anamaria. Scandalul vine după unul similar pe tema suspendării Planurilor Urbanistice Zonale pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

"Ştiu dragilor că e 1 martie, dar mie mi-e gândul tot la minciunile Violetei Alexandru de pe pagina ei de Facebook ... ", a declarat Gram Anamaria.

Postarea Violetei Alexandru

Împreună cu partenerii noştri din alianţa USR-PLUS lucrăm pe marginea propunerii de proiect pe tema auditului Primăriei/instituţiilor din coordonare pe care să o prezentăm Primarului General Nicuşor Dan pentru următoarea şedinţă a CGMB. Vom propune să fie incluse în acest proiect următoarele precizări, întrucât fără acestea, Primarul General va avea mari probleme în aplicare:

- livrabilele auditului, pe baza unei mai bune definiri a obiectivelor urmărite. Auditează cheltuielile – similar misiunii Curţii de Conturi, auditează achiziţiile, auditează angajările de personal? Conceptul de audit este complex.

- bugetul alocat (urmând să fie inclus în proiectul de buget)

- termenul de execuţie.

Consilierii Partidului Naţional Liberal îşi doresc ca, în urma acestuia, să putem identifica clar:

- ineficientele operaţionale ale instituţiilor

- operaţiunile ce pot fi automatizate

- necesarul de personal (fără redundanţe)

- procesele inutile

- risipa de resurse.

Proiectul privind realizarea unui audit în Primăria Capitalei şi în instituţiile din coordonare nu trebuie să aibă nicio vulnerabilitate pentru Primarul general, cel care va trebui să îl pună în aplicare. Ceea ce avem de completat/sugerat, am propus să se discute mâine între consilieri, sub coordonarea liderilor de grup. Discuţia ar fi trebuit să aibă loc, cu participarea experţilor competenţi şi a direcţiilor – juridică/economică, din Primărie înainte de şedinţa de vineri. Aşa este. Nu a avut loc. Atenţia s-a concentrat mult pe marginea proiectelor ref. PUZuri. Va avea loc şi aşa trebuie să se discute înaintea fiecărei şedinţe de consiliu când sunt subiecte care necesită consultări între grupuri. Acolo trebuia să se discute reţinerile colegilor mei liberali faţă de varianta iniţială. Este spre binele bucureştenilor ca lucrurile să fie bine făcute. Scopul nu este să facem comunicări pe facebook ci să se facă proiecte de hotărâri de consiliu după care să se obţină rezultate. Proiectul trebuie să explice clar ce îşi propune, cât costă şi când livrează rezultatele, având în vedere cheltuirea unor fonduri publice pentru acest obiectiv.

Între timp, tot ceea ce este de spus bucureştenilor despre grozăviile din Primărie sub PSD pot fi spuse de acum.

Atât PNL cât şi USR Plus au obiective comune: curăţenie după PSD şi, bineînţeles, treabă în Bucureşti. Fără termene lungi de realizare. Avem stiluri diferite de lucru, liberalii au experienţă de lucru cu administraţia, sunt conştienţi că acum constituim majoritatea şi că ceea ce propunem poartă responsabilitatea lucrului temeinic făcut în vedere aplicării lui imediate. Niciun blocaj nu a avut loc până acum în Primărie care să fie imputat liberalilor. Dimpotrivă. Îmbunătăţiri la proiecte - da. Este adevărat, consilierii generali liberali citesc propunerile de proiecte, cei care au experienţă în domeniile respective le aprofundează şi, atunci când au de sugerat îmbunătăţiri, fac mereu acest lucru. Când li se creează ocazia. Ştim că bucureştenii aşteaptă seriozitate de la PNL.

Întâlnirea de lucru este programată de USR Plus mâine (luni - n.r.) la ora 17. Consilierii liberali vor fi acolo.

Reacţia Anamariei Gramă

Grupul PNL are doi jurişti: Andrei Badiu şi Stelian Bujduveanu.

Dacă ar fi adevărate afirmaţiile reprezentanţilor PNL că au existat îndoieli cu privire la anumite aspecte legale cu privire la proiect, apar câteva întrebări:

1. De ce nu au avut îndoieli juriştii grupului PNL cu privire la aspectele legale, ci au avut 2 consilieri fără studii juridice?

2. Dacă au avut îndoieli, de ce nu s-au consultat cu ceilalţi membri ai grupului anterior votului şi de ce nu au decis anterior şedinţei cum vor vota?

Eu pot să fac doar supoziţii cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, la fel cum poate face oricare dintre noi. Adevărul este cunoscut numai de consilierii PNL şi lidera lor Violeta Alexandru.

CRONOLOGIA FAPTELOR – PROIECT AUDIT

16.11.2020 – am solicitat informaţii şi acte de la 14 Direcţii din Primăria Generală în vederea pregătirii proiectului de audit

05.01.2021 – Direcţia de Audit Intern a Primăriei Generale invocă dispoziţiile H.G. 1086/2013 ca să nu îmi pună la dispoziţie Rapoartele de audit intern

12.01.2021 ora 15:08 – am finalizat Proiectul de audit împreună cu o echipă de auditori voluntari cărora le sunt recunoscătoare şi l-am transmis Secretarului General

12.01.2021 ora 15:16 – a fost transmis Proiectul de audit de către mine consilierului PNL Andrei Badiu (avocat) care mi-a răspuns că este necesar auditul şi că „o să vorbim în grupul de consilieri, ne consultăm şi va comunicăm observaţii dacă este cazul.”

12.01.2021 ora 18:57 – a fost transmis Proiectul de audit de către liderul de grup USR-PLUS către liderul grup PNL

18.01.2021 – Direcţia Audit Public Intern consideră că nu este competentă să emită Raport de specialitate

18.01.2021 – Direcţia Auditul şi Managementul Calităţii consideră că nu este competentă să emită Raport de specialitate

21.01.2021 – Direcţia Juridic consideră că nu este competentă să emită Raport de specialitate

21.01.2021 – Direcţia Achiziţii Publice consideră că nu este competentă să emită Raport de specialitate

Menţiune nr. 1: fără Raport de specialitate nu poate fi pus pe ordinea de zi niciun proiect. Conform Art. 136 alin. 3 din Codul administrativ, este în sarcina Secretarului General de a transmite proiectul şi referatul de aprobare al acestuia către compartimentele de resort. Nominalizarea compartimentelor de resort se face de către Secretarul General împreună cu Primarul General conform alin. 4 al aceluiaşi articol. Compartimentele de resort sunt obligate să analizeze proiectul şi să elaboreze un Raport.

17.02.2021 - şedinţă cu Primarul general şi grupul USR-PLUS. Discuţii pe proiectele de pe viitoarea ordine de zi. Primarul General ne informează că va fi pus pe ordinea de zi proiectul cu un amendament din partea sa – Art. 2 (referitor la atribuţia sa de a stabili calendarul auditurilor în funcţie de buget, cu care am fost de acord)

19.02.2021 – publicare pe site a tuturor proiectelor. Numele meu nu mai apare deloc nici în Proiect şi nici în Referatul de aprobare.

25.02.2021 – este inserat numele meu în proiect.

26.02.2021 - şedinţa Consiliului General în care Proiectul de audit a obţinut 27 de voturi pentru, 24 de voturi împotrivă şi 3 abţineri, dintre care 2 au fost de la 2 consilieri PNL.

Menţiune nr. 2: Niciun membru PNL nu mi-a transmis nici verbal, nici în scris un feedback cu privire la proiect în perioada 12.01.2021 – 26.02.2021.

Am publicat această cronologie pentru a aduce un pic de adevăr referitor la proiect. Postările din ultimele zile de pe pagina de Facebook ale liderei lor Violeta Alexandru sunt pline de minciuni. Mulţi cetăţeni au sesizat minciunile, dar le-au fost şterse comentariile.

Da, vreau să colaborăm cu grupul PNL. Dar pentru a putea colabora VREAU:

1. Să nu mai fie scrise minciuni în afirmaţiile/postările consilierilor şi grupului PNL.

2. Să nu urmărească interese meschine politice când e vorba de exercitarea mandatului de consilieri.

Chiar dacă e greu. Chiar dacă cutuma e alta.

Cred că putem să trecem de la: "Tu îmi votezi proiectul acesta, eu ţi-l votez pe-al tău" la "Acest proiect mi se pare bun. Îl vom susţine."

Nu, nu facem troc. Votăm ce e bine pentru locuitori şi dacă unul dintre noi nu votează trebuie să argumenteze, iar argumentaţia să stea în picioare.

Deocamdată e la orizontală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne