Tarcea, după publicarea raportului GRECO: Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?!

Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ),
Cristina Tarcea (Presedintele ICCJ), (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, susţine că raportul GRECO arată aceleaşi preocupări pe care le-a sesizat şi Înalta Curte şi se întreabă dacă cei care au susţinut modificările legislative ce încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul şi vor demisiona sau măcar se vor retrage din spaţiul public, relatează Mediafax.

„Nu pot să nu mă întreb acum, după publicarea raportului, dacă cei care au propus şi susţinut necondiţionat modificări legislative care încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor. Vom asista la demisii sau măcar la retrageri decente din spaţiul public?! Justiţia din România face parte din marea familie a justiţiei europene, iar cei ce nu respectă sau nu pot înţelege valorile europene nu au căderea să se pretindă reformatori. Ar trebui măcar să tacă!”, a declarat Tarcea.

Referitor la preocupările GRECO în ceea ce priveşte legile Justiţiei care ar fi fost sesizate şi de Înalta Curte, Tarcea a enumerat:

”– Lipsa de transparenţă şi dialog;

– Riscul plecărilor din magistratură şi promovărilor arbitrare;

– Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ);

– Slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor”, spune Cristina Tarcea, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX.

Şefa Înaltei Curţi a mai precizat că îşi aminteşte că pe toată durata procesului legislativ, dar şi ulterior, în ciuda tuturor argumentelor, se afirma „obsesiv” în spaţiul public că nicio modificare din legile Justiţiei nu este de natură a afecta independenţa magistraţilor, pentru ca astăzi raportul GRECO să releve exact contrariul.

„Astăzi, prin raportul publicat, GRECO afirmă în termeni lipsiţi de echivoc că este în mod serios îngrijorat de consecinţele nerespectării recomandărilor privind SIIJ asupra independenţei sistemului judiciar şi insistă că această unitate de parchet să fie desfiinţată. Mai constată GRECO, că modificările legilor justiţiei şi deciziile Curţii Constituţionale reprezintă o potenţială ameninţare la adresa independenţei magistraţilor şi că modul în care este reglementată răspunderea magistraţilor reprezintă un risc de presiune asupra judecătorilor şi procurorilor”, a declarat Tarcea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne