Suspiciuni de sabotaj. Cel puţin patru morţi în urma unei explozii devastatoare la o staţie de gaz din Groznîi, Cecenia

Imagini de la explozia de sâmbătă, din Groznîi, Cecenia, 12 octombrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
13.10.2024

O explozie a distrus o instalaţie de gaz din oraşul Groznîi, capitala Republicii Cecene semi-autonome, potrivit postului de ştiri rus independent Astra, transmite Newsweek.

Imaginile postate pe reţelele de socializare arată cum staţia de gaz este cuprinsă de o explozie uriaşă care creează o minge de foc de mari dimensiuni şi aruncă resturi în zonele din jur. Newsweek nu a verificat în mod independent autenticitatea acestor imagini.

Cecenia este condusă în mare parte de Ramzan Kadîrov, pro-rusul instalat de Kremlin după două războaie devastatoare care au implicat separatişti ceceni şi fundamentalişti islamici în anii 1990 şi 2000. În ultimele luni, infrastructura şi facilităţile militare ruseşti au fost lovite în mod repetat de drone ucrainene, deşi cauza exploziei de sâmbătă nu este clară.

Publicaţia media ucraineană RBC-Ucraina a declarat că staţia de gaz care a explodat era situată în apropierea unui colegiu. Citând canalele Telegram pro-Kremlin, aceasta a declarat că cel puţin patru persoane au fost rănite, inclusiv o mamă şi un copil care au fost loviţi de resturile exploziei. Nu au fost publicate cifre oficiale privind victimele şi nu este clar ce a cauzat explozia.

Tensiunile au crescut în regiunea Caucazului din Rusia, care include Cecenia dominată de musulmani, Kadîrov ameninţând săptămâna aceasta că va declara o „răzbunare sângeroasă” împotriva parlamentarilor ruşi din regiunile învecinate Daghestan şi Inguşeţia, despre care a spus că sunt implicaţi într-un complot pentru asasinarea sa.

Kadîrov a declarat că feuda de răzbunare sângeroasă va fi lansată dacă deputaţii din Duma de Stat Bekkhan Barakhoev şi Rizvan Kurbanov, împreună cu senatorul din Daghestan Suleiman Kerimov, nu pot dovedi că nu au fost implicaţi în presupusul complot.

În septembrie, doi agenţi de securitate au fost împuşcaţi mortal la biroul din Moscova al Wildberries, cel mai mare retailer online din Rusia, într-o dispută de afaceri în care ar fi fost implicaţi oameni loiali lui Kadîrov şi politicieni ruşi pe care acesta îi ameninţă cu un conflict sângeros. Kadîrov a descris afirmaţiile potrivit cărora ar fi fost implicat în incident drept o încercare de „a pune naţiuni întregi una împotriva celeilalte din cauza unor dispute interne”.

Vineri, trei persoane au fost ucise în Inguşeţia, care se învecinează cu Cecenia, după ce o maşină în care se afla un oficial de securitate local a fost împuşcat, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS. Regiunea Caucazului rămâne afectată de violenţe atribuite fundamentaliştilor islamici, separatiştilor şi crimei organizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor