SUA re-aderă la acordul pentru climă de la Paris

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)
A.P.
19.02.2021

Washington-ul s-a alăturat din nou, oficial, acordului de la Paris, vineri, după ce Joe Biden a emis un ordin executiv în prima zi în funcţie, luna trecută.

Trimisul special al lui Biden pentru schimbările climatice, fostul secretar de stat John Kerry şi actualul secretar de stat Antony Blinken au transmis postări pe Twitter salutând revenirea la acord, semnat când Biden era vicepreşedinte în administraţia Obama.

Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de inversări ale politicilor administraţiei Trump ce par să definească preşedinţia lui Biden.

Trump a anunţat retragerea SUA din acord în iunie 2017, respectând promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală din 2016, spunând că a acordul pune SUA „într-un dezavantaj permanent”.

Dar abia în noiembrie 2019, administraţia sa a dat un preaviz formal de un an anunţând intenţia sa de a pleca, care a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 2020 - a doua zi după ultimele alegeri prezidenţiale.

În septembrie anul trecut, Biden a dat vina pe Trump pentru incendiile sălbatice care au izbucnit pe coasta de vest a SUA, numindu-l pe preşedintele de atunci „piroman climatic”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor