SUA avertizează China să nu se situeze "de partea greşită a istoriei" în privinţa Ucrainei

Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022
Vladimir Putin, Xi Jinping în Beijing, 4 februarie 2022 (Getty Images)

Statele Unite şi-au exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la alinierea Chinei la Rusia, avertizând că naţiunile care vor sprijini invazia lansată de preşedintele Vladimir Putin în Ucraina vor fi "de partea greşită a istoriei".

"China pretinde că este neutră, dar comportamentul său arată clar că investeşte în continuare în legături strânse cu Rusia", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Barron's.

Declaraţia a venit la câteva ore după ce preşedintele Xi Jinping l-a asigurat pe Putin de sprijinul Beijingului în materie de "suveranitate şi securitate", în timpul unei convorbiri telefonice purtate miercuri între cei doi lideri.

China a refuzat să condamne invazia rusă în Ucraina şi a fost acuzată că oferă acoperire diplomatică Rusiei, criticând sancţiunile occidentale şi vânzările de arme către Kiev. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a afirmat că Washingtonul "monitorizează îndeaproape activitatea Chinei".

"Dar, în alte aspecte cheie, China a făcut deja o alegere", se mai arată în declaraţie.

"China este încă alături de Rusia. Ea încă se face ecoul propagandei ruse în întreaga lume. Ea încă protejează Rusia în organizaţiile internaţionale... Şi continuă să nege atrocităţile Rusiei în Ucraina sugerând, în schimb, că acestea au fost înscenate. Naţiunile care sunt de partea lui Vladimir Putin se vor afla în mod inevitabil de partea greşită a istoriei... Acesta nu este un moment pentru echivoc sau pentru a ne ascunde sau a aştepta să vedem ce se va întâmpla în continuare. Este deja clar ce se întâmplă", se arată în comunicat.