Studiu britanic arată efectele vaccinării cu o doză: pacienţii se pot încă infecta după o singură doză

(Getty Images)

Un studiu din Marea Britanie privind ratele de vaccinare a tras o concluzie deranjantă: persoanele care au primit o singură doză de vaccin sunt încă expuse riscului de tulpini mutante ale virusului.

Studiul, publicat vineri după-amiază la Londra de Imperial College London în revista Science, a examinat răspunsurile sistemului imunitar al lucrătorilor din domeniul sănătăţii după prima lor doză de ser Pfizer.

S-a constatat că persoanele care au fost infectate anterior au avut o protecţie semnificativ îmbunătăţită împotriva tulpinilor mutante ale virusului - denumite de obicei „variante”. Cei care au primit doar serul, fără să fie infectaţi anterior, au prezentat un răspuns imunitar „mai puţin puternic după o primă doză, expunându-i potenţial la risc din cauza variantelor”.

Descoperirile arată că cei care au primit serul Pfizer nu sunt „pe deplin protejaţi” de tulpinile COVID-19.

Rosemary Boyton, profesor de imunologie şi medicină respiratorie la Imperial College din Londra, care a condus cercetarea, a declarat: „Descoperirile noastre arată că persoanele care au primit prima lor doză de vaccin şi care nu fuseseră infectate anterior cu SARS-cov-2, nu sunt pe deplin protejate împotriva variantelor în circulaţie. Acest studiu evidenţiază importanţa obţinerii celei de-a doua doze de vaccin pentru a proteja populaţia”.

Imperial College a publicat rezultatele în totalitate pe site-ul său.

Între timp, un alt studiu lansat vineri a ajuns la o concluzie similară, arătând că unii pacienţi care au primit prima doză încă ajung în spital cu simptome COVID.

Potrivit celor mai recente date publicate vineri, 65% dintre adulţii britanici au primit deja cel puţin o doză, în timp ce 3,7 milioane de persoane au fost vaccinate în ultimele 7 zile. Între timp, peste 25% dintre adulţii din ţară au primit ambele doze. Până acum în Marea Britanie au fost administrate 48,7 milioane de doze de vaccin COVID-19, în timp ce SUA tocmai a anunţat că a vaccinat complet 100 de milioane de americani.

Dar cele mai recente date disponibile ale studiului sugerează că pacienţii care au primit o singură doză sunt încă vulnerabili. Cercetătorii spun că descoperirile sunt liniştitoare, deoarece vaccinurile nu sunt niciodată 100% perfecte.

Studiul a analizat un sfert din toţi pacienţii spitalizaţi în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor între începutul lunii decembrie şi începutul lunii aprilie şi este una dintre primele cercetări care analizează impactul vaccinărilor asupra numărului de persoane internate ulterior în spital.

Dr. Annemarie Docherty, coautor al studiului, a avertizat că acesta este doar ultimul semn că pacienţii presupun că sunt „în siguranţă” imediat după vaccinare. „Este pe deplin posibil ca persoanele în vârstă să contracteze din nou coronavirusul şi să moară”, a spus ea.

În cadrul studiului, 526 de persoane care au avut teste pozitive pentru virusul Wuhan au fost internate în spital la 21 de zile după o doză de vaccin, iar 113 au murit - din cei peste 3.500 de pacienţi spitalizaţi analizaţi în cadrul studiului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură