Stelian Ion pledează pentru păstrarea şefilor parchetelor: E o idee atât de păguboasă, încât pledez pentru stabilitate

Stelian Ion
Stelian Ion (Facebook)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion a declarat, marţi seara, că venirea unui nou ministru nu înseamnă că trebuie să schimbe toţi şefii de parchet şi a pledat pentru stabilitate, respectiv pentru păstrarea şefilor de parchete. Totodată, invitat la B1 TV, Stelian Ion a insistat pentru creşterea rolului CSM şi al preşedintelui în ceea ce priveşte numirile şi destituirile şefilor parchetelor.

Potrivit lui Stelian Ion, în viitor CSM va trebui să aibă drept de veto, precum şi preşedintele.

“Acea procedură este printre urgenţele pe care le am în vedere în sensul în care să existe un echilibru al puterilor astfel încât politicul să nu fie singurul factor decident. În sensul acesta, CSM-ul în tot acest lanţ de proceduri, pentru numire, dar şi pentru revocare trebuie să aibă un rol hotărâtor. Acele avize să fie conforme.

Când secţia pentru procurori sau secţia pentru judecători spune nu, atunci procedura ar trebui să înceteze şi să se vină cu o altă numire. La fel Preşedintele ar trebui să aibă un cuvânt de spus foarte important, astfel încât cele două filtre, pe de o parte propunerea ministrului, dar urmată de două filtre să conducă la o alegere bună, potrivită”, a declarat ministrul la B1 TV.

Întrebat dacă doreşte să se revină la situaţia de dinainte de mandatul lui Tudorel Toader, ministrul Stelian Ion a precizat:

"PSD-ul nu a modificat acel articol, deşi s-au învârtit în jurul lui, dar l-a interpretat CCR. Ar trebui un mecanism în care ministrul Justiţiei să facă propunerea, după care urmează un aviz din partea CSM care să fie conform, iar după aceea de acest aviz să ţină cont ministrul Justiţiei şi cererea să se întoarcă la ministrul Justiţiei, astfel încât ceea ce i se trimite preşedintelui să treacă de acest filtru.

Dacă CSM spune nu, ar trebui să se oprească lucrurile şi să se vină cu o altă numire. De asemenea, preşedintele să aibă posibilitatea să îşi spună punctul de vedere şi să fie iarăşi un alt filtru şi dacă toate aceste filtre acţionează sunt şans mult mai puţine să ajungă acolo o persoană nepotrivită, asupra căreia să planeze, poate nemeritat suspiciuni.

“Tocmai asta am criticat, faptul că vine un nou ministru nu înseamnă că trebuie să schimbe toţi şefii de parchet. E o idee atât de păguboasă, încât pledez pentru stabilitate, pentru păstrarea şefilor de parchete. Trebuie să lucrăm împreună", a declarat Stelian Ion.

Nu în ultimul rând, ministrul a criticat interimatul la conducerea DIICOT, afirmând că acesta nu aduce lucruri bune, deoarece creează o situaţie de provizorat.

"Trebuie făcută o numire de mandat plin acolo. Pe de altă parte, în celelalte cazuri poţi trage linie pentru o perioadă mai lungă de timp", a afirmat Stelian Ion.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne