Stelian Ion, după îngroparea dosarului 10 August: Nu există stat de drept fără o justiţie independentă şi funcţională

Stelian Ion
Stelian Ion (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis, marţi seara, după ce în presă a irupt vestea că Tribunalul Bucureşti a respins definitiv cererea de redeschidere a dosarului 10 August (partea vizând acuzaţiile aduse şefilor Jandarmeriei) că "nu există stat de drept fără o justiţie independentă şi funcţională" şi de aceea "anomaliile sistemice trebuie înlăturate".

Ion a ţinut să puncteze că, deşi a formulat o plângere penală după evenimentele din 10 august 2018, nu va comenta „deznodământul de astăzi din dosarul 10 august”. Pe de altă parte, ministrul a promis măsuri de reformă.

Redăm comunicatul lui Stelian Ion:

"Am fost pe 10 August 2018 în Piaţa Victoriei alături de familie, prieteni şi colegi. Am văzut ce s-a întâmplat acolo. Am inhalat gaze lacrimogene, iar unii dintre prietenii şi colegii mei au fost bătuţi şi răniţi. Doar pentru că au îndrăznit să îşi strige nemulţumirea faţă de nişte guvernanţi iresponsabili, care ne amanetau viitorul copiilor şi încercau să ne arunce la marginea lumii civilizate.

Deşi eu însumi am formulat o plângere penală după acele evenimente, nu am să comentez ceea ce s-a întâmplat astăzi în dosarul 10 august. Nici nu am să vă împărtăşesc emoţiile şi sentimentele mele legate de acest subiect. Ca cetăţean, eu, unul, ştiu ce am de făcut în această privinţă.

Nu există stat de drept fără o justiţie independentă şi funcţională. De aceea anomaliile sistemice trebuie înlăturate. Şi tocmai acesta este unul dintre obiectivele mandatului meu. Privind în ansamblu, sistemul de justiţie are nevoie de o reformă profundă, iar legile după care funcţionează trebuie îmbunătăţite. Sistemul pe care îl aşezăm acum le va garanta şi copiilor noştri că pot trăi aici, într-o ţară civilizată, în care domneşte legea, unde furtul este pedepsit ferm, iar munca este premiată. O ţară în care îşi pot exprima opiniile fără să li se pună pumnul în gură şi fără sa fie gazaţi sau bătuţi.

În acest sens, împreună cu echipa din Ministerul Justiţiei, ne-am apucat de treabă:

• Am spus că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie reprezintă o instituţie concepută greşit, pe un fundament eronat, că trebuie desfiinţată cât mai repede şi am trimis către Guvern proiectul legislativ de desfiinţare a S.I.I.J.

• Avem în lucru 3 noi legi ale justiţiei pe care mi-am propus să le trimit Parlamentului până la sfârşitul lunii aprilie. Nu am luat lucrurile de la zero, s-a lucrat mult la aceste proiecte înainte să ajung la minister. După revizuirea acestor proiecte în faza de consultare publică am convingerea ca variantele pe care le voi propune vor corecta stricăciunile făcute de PSD şi vor aduce şi suficiente elemente de noutate care să facă justiţia să funcţioneze mai eficient. Voi solicita negreşit avizul Comisiei de la Veneţia şi al GRECO cu privire la aceste legi.

• De asemenea, în scurt timp voi propune Parlamentului și un proiect de lege de punere în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR și cu Directivele UE. Specialiştii din minister au lucrat intens și astăzi am făcut prima lectură a propunerilor de modificare. Le voi face publice după ce le voi mai trece printr-un filtru.

• Lucrăm intens şi la capitolul digitalizare – strategie şi implementare de proiecte. Digitalizarea va uşura inclusiv activitatea în cadrul instanţelor şi va scurta termenele de judecată.

• O altă prioritate majoră este recuperarea prejudiciilor. Vreau să redăm Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate suportul logistic şi legal pentru a lucra cu eficiență maximă, astfel încât alături de organele judiciare și ANAF să reuşim să creştem substanţial sumele recuperate efectiv.

• În curând se va susţine un concurs important pentru ocuparea unor posturi de consilieri în probaţiune. Ne dorim ca aceia care au comis infracţiuni să fie reintegraţi în societate.

• În paralel cu legile Justiţiei, lucrăm la o serie de soluţii care să permită existenţa unor procurori specializaţi în investigarea infracţiunilor de mediu în cadrul unei structuri de parchet care să se ocupe (şi) de această categorie de infracţiuni.

• Am reluat selecţia pentru EUROJUST, o vom relua pentru funcţiile de procuror european delegat neocupate. Am făcut deja demersurile pentru numirea unui magistrat de legătură în Italia.

În mandatul pe care mi l-am asumat voi face tot ce este omeneşte posibil pentru a remedia problemele structurale din Justiţie, chiar dacă unii se vor opune constant.

Avem treaba şi ştim ce avem de făcut!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne