Spălare pe creier în China. Unii directori financiari străini sunt obligaţi să studieze "Gândirea Xi Jinping"

Xi Jinping
Xi Jinping (Captura video)

Angajaţi ai gigantului american BlackRock - cea mai mare companie de investiţii din lume, alături de alţi bancheri şi lideri de afaceri din China, îşi petrec până la o treime din timp participând la cursuri despre "Gândirea Xi Jinping", potrivit Bloomberg, citat de Business Insider.

Sesiunile de studiu au devenit acum obligatorii pentru mulţi angajaţi ai companiilor care nu sunt deţinute de stat, iar cele care au personal străin şi birouri globale sunt şi ele antrenate.

În iunie, angajaţii companiilor financiare Franklin Templeton şi BlackRock au primit ordin să participe la o prelegere despre cum să urmeze linia partidului în industrie, potrivit Bloomberg. Unii au raportat că au fost nevoiţi să se alăture unor activităţi sau cursuri, sau să citească patru cărţi scrise de Xi în fiecare lună.

Publicată pentru prima dată în 2017, "Gândirea Xi Jinping" stabileşte 14 principii după care China va prospera. Aceasta urmează un model al liderilor chinezi care se bazează pe învăţăturile marxist-leniniste originale. Mao Zedong, Deng Xiaoping şi Jiang Zemin au introdus cu toţii propriile învăţături revizuite ale teoriei care stă la baza sistemului politic comunist al Chinei.

Dar promovarea doctrinei de către Beijing se înscrie în schimbarea către prioritizarea ideologiei pentru a menţine puterea partidului pe măsură ce presiunile economice au crescut.

Pe lângă presiunea pentru studierea doctrinei lui Xi, noile legi au limitat capacitatea băncilor internaţionale de a funcţiona în mod normal în China.

Modificările aduse legilor de contraspionaj ale ţării au împiedicat practicile comerciale tipice, inclusiv colectarea de informaţii despre pieţele locale, potenţialii parteneri şi concurenţi, precum şi raportarea exactă către investitori şi autorităţile de reglementare.

În martie, Deloitte a fost amendată cu 31 de milioane de dolari după ce o investigaţie oficială a constatat "deficienţe grave" în auditul său asupra unei firme de stat de gestionare a datoriilor, potrivit The Financial Times.

Între timp, legea chineză privind relaţiile externe arată clar că cetăţenii străini nu vor fi scutiţi de controlul tot mai mare al ţării asupra afacerilor private.

"Străinii şi organizaţiile străine din China continentală trebuie să respecte legislaţia chineză şi nu trebuie să pună în pericol securitatea naţională a Chinei, să dăuneze interesului public al societăţii sau să submineze ordinea publică a societăţii", se arată în lege.