Sondaj IRES: 4 din 10 români s-ar vaccina împotriva COVID-19. Jumătate cred că statul a ascuns informaţii privind pandemia

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

IRES a realizat un sondaj de opinie în perioada 13-14 mai, adică ultimele două zile ale stării de urgenţă, şi a descoperit, printre altele, că, deşi jumătate dintre români consideră că statul a ascuns informaţii importante legate de această criză, 8 din 10 cetăţeni ar renunţa la drepturile şi libertăţile lor pentru a fi în siguranţă. De asemenea, potrivit datelor obţinute, peste 4 din 10 români ar fi dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.027 de subiecţi cu vârste de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%. Interviurile au fost efectuate telefonic.

În continuare vă prezentăm principalele 10 concluzii ale sondajului:

1. Opt din 10 români spun că ar renunţa la drepturile şi libertăţile lor pentru a rămâne în siguranţă într-o situaţie de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2.

2. Peste 4 din 10 români ar fi dispuşi să se vaccineze împotriva COVID – 19 odată ce ar exista un vaccin omologat, dar 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă. 6 din 10 români ar fi dispuşi să se testeze în schimbul primirii unui ”paşaport de imunitate”.

3. Aproape jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puţin periculos pe cât se crede, în timp ce 1 din 5 români apreciază că este chiar mai periculos.

4. Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informaţii importante în această criză şi acelaşi procent cred că statul şi presa au avut o înţelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informaţii cu privire la COVID – 19.

5. Doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere.

6. România va ieşi mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID – 19, cred jumătate dintre români.

7. Viitorul sigur devine grija principală pentru mai mult de jumătate dintre români.

8. Apropierea celor dragi este lucrul cel mai de preţ care le-a lipsit românilor în perioada stării de urgenţă.

9. Aproape 1 din 3 români se aşteaptă ca situaţia financiară proprie să se degradeze după 15 mai.

10. Peste jumătate dintre români cred că situaţia economică a ţării se va degrada după ieşirea din starea de urgenţă.

De asemenea, studiul pe larg poate fi accesat aici: https://bit.ly/3g3GTS6