Simona Halep a dat în judecată firma care a produs suplimentul contaminat. Ce daune cere tenismena din România

Jucătoarea română de tenis Simona Halep. (Getty Images)
Andrei Popescu
16.02.2024

În aşteptarea verdictului de la TAS pentru o reducere a suspendării de patru ani primite în cazul de dopaj, fostul număr unu mondial Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs un supliment nutritiv despre care crede că a dus la aplicarea suspendării, care ar putea pune capăt carierei sale.

Halep cere daune de peste 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, care operează sub numele de Schinoussa Superfoods, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022 pentru Roxadustat, un medicament folosit adesea de persoanele cu anemie, relatează Reuters.

Roxadustat se află pe lista de substanţe interzise a Agenţiei Mondiale Antidoping, din cauză că poate creşte hemoglobina şi producţia de celule roşii din sânge, sporind rezistenţa.

Halep, în vârstă de 32 de ani, a declarat că a folosit suplimente Schinoussa în timpul turneului de la Flushing Meadows din 2022 şi că suplimentul Keto MCT pe care l-a luat a fost contaminat cu Roxadustat, care nu a fost trecut pe etichetă.

Dubla campioană de Grand Şlam a declarat că nu a folosit niciodată substanţe interzise şi că neglijenţa Quantum şi afirmaţiile false potrivit cărora suplimentul său era legal i-au afectat cariera şi i-au provocat umilinţe.

Halep solicită de asemenea despăgubiri punitive, într-un proces intentat la tribunalul de stat din Manhattan, New York.

Fondatorul Quantum a declarat în octombrie pentru ziarul canadian The Globe and Mail că Halep caută un ţap ispăşitor şi că firma sa a fost transformată în "ţapul ispăşitor".

Halep face apel la suspendarea de patru ani impusă în septembrie anul trecut de un tribunal al Agenţiei Internaţionale de Integritate în Tenis.

Deşi a fost de acord că Halep nu a ştiut că suplimentul ar fi putut conţine Roxadustat, tribunalul a declarat că această contaminare nu ar fi putut să explice cantitatea de medicament găsită în proba de urină din 29 august 2022.

Halep a făcut apel la această decizie săptămâna trecută la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, Elveţia.

"Cred că adevărul va ieşi la iveală şi că ziua în care voi fi pe teren va veni în curând", a declarat Halep reporterilor.

Simona Halep a câştigat Roland Garros în 2018 şi Wimbledon în 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor