Serviciul de Securitate al Ucrainei îi pune sub lupă pe interlopii din Odesa suspectaţi că ar fi plătiţi de Kremlin

Soldati ucraineni
Soldati ucraineni (Ministerul Apararii din Ucraina)

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) îi supraveghează pe interlopii din Odesa suspectaţi că ar fi plătiţi de Moscova şi că ar putea fi folosiţi pentru a acţiona împotriva Ucrainei, relatează Ziare.com, citând publicaţia Le Monde.

Potrivit sursei citate, SBU s-a temut de mult timp că puternica mafie georgiană locală, pro-rusă şi condusă de aşa-numiţi “hoţi în lege” poate servi drept releu local pentru Rusia.

Alungaţi din Georgia de guvernul lui Mihail Saakaşvili, între 2005 şi 2011, mulţi dintre interlopi au fugit în special spre Odesa, un oraş-port cosmopolit cunoscut dintotdeauna ca un refugiu al lumii interlope.

Le Monde a prezentat cazul lui Oleg B., un armean care încearcă să arate bunăvoinţă faţă de autorităţi în timp ce de-abia aşteaptă să obţină autorizaţia de funcţionare pentru restaurantul pe care l-a amenajat în centrul oraşului.

Oleg B. s-a plâns că nu poate reuşi să îşi deschidă restaurantul din cauză că “mi-au luat permisul de şedere”.

Totuşi, pentru autorităţile ucrainene, Oleg nu este doar un simplu proprietar de restaurant, ci este considerat un asociat al lui Armen Sarkisian, liderul “Clanului Doneţk”, o grupare infracţională cu sediul în oraşul Horlivka.

Iar această legătură a dat naştere unor suspiciuni în legătură cu loialitatea lui Oleg faţă de Ucraina.

Arestat în noiembrie 2021, ulterior eliberat şi plasat sub supraveghere judiciară, Oleg susţine că nu înţelege de ce există suspiciuni asupra lui, mai ales că “mulţi infractori s-au dus să lupte în prima linie”.

Totodată, continuă sursa citată, pentru a-şi dovedi buna-credinţă, Oleg a susţinut că a refuzat să fie “încoronat” pentru a deveni “hoţ în lege”.

Oleg B. nu este singurul suspect de apartenenţă la o grupare infracţională care a încercat să convingă autorităţile ucrainene că nu este în cârdăşie cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe