Şercan, despre Cîmpeanu la Educaţie: Iohannis l-a ales. E cea mai dezastruoasă variantă, e un protector al plagiatorilor

Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Jurnalista Emilia Şercan a criticat, miercuri, decizia PNL de a-l valida pe Sorin Cîmpeanu, unul dintre membrii fondatori ai Pro România care a trecut recent în tabăra liberalilor, la şefia Ministerului Educaţiei, afirmând că acesta s-a remarcat ca un opozant al ideii de reformă. În viziunea jurnalistei, Cîmpeanu este un susţinător al “plagiatorilor” şi reprezintă cea mai dezastruoasă variantă pentru zona de educaţie universitară şi pentru proiectul “România Educată” promovat de şeful statului.

“Din nou am aşteptat să îmi adun cât mai multe date înainte de a scrie despre numirea lui Sorin Cîmpeanu la Educaţie. În PNL au fost discutate trei propuneri cu care au mers la Cotroceni, ieri seară, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi premierul propus, Florin Cîţu. Cel care l-a ales pe Sorin Cîmpeanu dintre cele trei nume propuse de PNL pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei a fost preşedintele Klaus Iohannis. Ceea ce este uimitor este faptul că preşedintele Klaus Iohannis, care are un singur mare proiect lansat de când e la Cotroceni - pe care l-a numit proiect de ţară -, îl alege ca ministru pe politicianul care prin toate acţiunile sale majore s-a arătat mai degrabă un protector al ideii de antireformă, decât al ideii de reformă”, a precizat Şercan pe pagina sa de Facebook.

Totodată, jurnalista i-a reproşat preşedintelui Iohannis că la fel de antireformă au fost şi alegerile sale pentru zona justiţiei.

“Chiar acum câteva minute l-am auzit pe Ludovic Orban declarând următoarele: ‘Sorin Cîmpeanu este garanţia implementării proiectului România Educată, introdus în programul de guvernare’. Sper să nu iasă în final Pro România Educată”, a conchis Emilia Şercan.

În urmă cu câteva zile, într-o altă postare pe reţeaua de socializare, jurnalista a afirmat că viitorul ministru al Educaţiei ar trebui să susţină mai mult, eventual să dea un impuls “proiectului prezidenţial semieşuat ‘România educată’”.

“Sorin Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, fost ministru al Educaţiei în guvernul Victor Ponta, fost vicepreşedinte şi fondator al Pro România, în prezent vicepreşedinte PNL. Dintre toate variantele despre care am auzit până acum, Sorin Cîmpeanu ar fi, de departe, cea mai dezastruoasă cel puţin pentru zona de educaţie universitară, zonă în care Cîmpeanu are o mare influenţă de ani de zile”, a adăugat Şercan.

De asemenea, jurnalista a atras atenţia că Sorin Cîmpeanu este membru în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), înfiinţată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior, “un adevărat cartel pretins academic, ticsit de impostori şi plagiatori”.

“De altfel, de-a lungul ultimilor ani, Cîmpeanu s-a poziţionat public şi deschis ca fiind un protector al plagiatorilor din politica românească, în frunte cu Victor Ponta, alături de care a înfiinţat Pro România, şi Gabriel Oprea, care l-a făcut academician. Atât în mandatul său de ministru, dar şi din poziţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) a luat sau a influenţat decizii prin care a susţinut universităţile de carton, politici anti-educaţie - care aproape au îngropat şcoala românească -, dar şi decizii clare prin care a încercat să amnistieze plagiatorii, o idee pe care nu s-a ferit să o susţină şi prin care şi-a obţinut susţinerea rectorilor. […] Mai mult, în vară, într-un articol publicat pe pressone, îl citam pe Sorin Cîmpeanu care îmi declara că el crede că CNATDCU trebuie desfiinţat pentru că CNATDCU nu ar mai trebui să valideze tezele de doctorat deoarece există autonomie universitară, iar controlul ministrului ar trebui să dispară. Asta în situaţia în care plagiatul este o chestiune endemică la nivelul mediului academic românesc”, a continuat jurnalista.

Potrivit Emiliei Şercan, în decembrie 2014, în ajun de Crăciun, Sorin Cîmpeanu a dat OUG 94 prin care plagiatorii puteau renunţa la titlul de doctor, prevedere declarată neconstituţională de către CCR. Totuşi, mai susţine jurnalista, această prevedere a ajuns în lege, iar de ea “încă încearcă să profite procurorul general interimar Bogdan Licu, numit în funcţie de preşedintele Iohannis, dar şi europarlamentarul Mihai Tudose, care au deschis procese în justiţie”.

“Prin Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR), al cărui preşedinte este, Cîmpeanu a reuşit să obţină controlul unei părţi însemnate a sistemului universitar. Chiar ieri cineva îmi spunea că Cîmpeanu a reuşit să-şi construiască cu o răbdare admirabilă o adevărată reţea, tradusă în influenţă şi control. Şi tot prin Consiliul Rectorilor a susţinut eliminarea criteriilor de transparenţă şi integritate în concursurile pentru posturile universitare. Tot el a asociat Consiliul Naţional al Rectorilor cu organizaţia lui Alexandru Cumpănaşu, CNR devenind la un moment dat cel mai important vehicul de imagine pentru Cumpănaşu, un individ care nu are facultate”, a mai transmis jurnalista.

Nu în ultimul rând, Şercan a mai declarat că acum un an, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Sorin Cîmpeanu cu Steaua României.

“Sper că răsplata pentru faptul că a trecut de la Pro România la PNL şi a oferit astfel PNL o majoritate fragilă în Parlament pentru a prelua guvernarea să se oprească la Steaua României şi mai sper că preşedintele nu va marşa mai mult, cu o numire a acestuia ca ministru al Educaţiei”, a conchis Emilia Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne