Senatoare USR acuză Guvernul că vrea să îngreuneze accesul cetăţenilor la informaţii de interes public

Florina Presadă
Florina Presadă (Epoch Times România)

Senatoarea USR Florina Presadă susţine că Guvernul Orban vrea să îngreuneze accesul cetăţenilor la informaţii de interes public prin schimbarea normelor de aplicare ale legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Mai exact, senatoarea se declară îngrijorată de modificarea normelor de aplicare propusă de către Guvern, acum în consultare publică ar putea afecta dreptul cetăţenilor de a solicita informaţii.

"Două lucruri mi-au atras atenţia în acest proiect de HG: (1) posibilitatea clasării solicitărilor de informaţii de interes public în caz că solicitantul revine cu o cerere care are acelaşi obiect şi (2) faptul că informaţiile vor fi furnizate în forma în care sunt identificate şi deţinute de autoritatea sau instituţia publică.

De ce?

(1) Se întâmplă de foarte multe ori ca autoritatea să îţi răspundă în doi peri, să nu îţi ofere de fapt informaţiile solicitate, dar instituţia a considerat că ţi-a oferit un răspuns. Şi atunci, e nevoie să revii, să ceri informaţiile din nou. Conform noilor norme propuse, aceste solicitări ulterioare vor fi clasate, iar tu nici nu vei şti că solicitarea ta a fost clasată sau că va rămâne fără răspuns.

(2) De multe ori, solicitările de informaţii de interes public presupun prelucrarea statistică a informaţiilor deţinute de autoritatea publică. Conform noii reglementări propuse, autoritatea va putea să refuze informaţiile pe care le solicită un cetăţean, pe motiv că nu le deţine în forma solicitată. Sau le vom putea obţine doar dacă avem grijă să le cerem în forma deţinută de autoritatea publică.

Aceste două prevederi propuse vor duce la restrângerea exercitării unui drept fundamental, constituţional, şi e ca şi cum vom pierde o bună parte din progresul făcut în ultimii 20 de ani de luptă pentru transparentă.

Trag public un semnal de alarmă şi voi comunica Guvernului observaţiile mele pe marginea proiectului de hotărâre de guvern, în speranţa ca acesta va fi îmbunătăţit", susţine senatoarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne