Senatoare din Crimeea propune înrolarea în armata rusă a persoanelor cu platfus şi scolioză

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)

Senatoarea Olga Kovitidi din Crimeea a declarat pentru RIA Novosti că o serie de afecţiuni care împiedică un cetăţean să fie considerat apt pentru serviciul militar ar trebui să fie excluse din criteriile medicale. Vorbind despre bolile care "pot fi recunoscute ca neîmpiedicând înrolarea", ea a menţionat platfusul şi scolioza.

"Este necesar să se actualizeze criteriile de aptitudine pentru serviciul militar: să se excludă bolile care fac ca un recrutat să nu fie apt pentru serviciu... Un număr de boli pot fi recunoscute ca neîmpiedicând recrutarea.

Acum Rusia are nevoie nu doar de o armată profesionistă voluntară, ci şi de o creştere a rezervei de tineri apţi pentru serviciu", a precizat Kovitidi, citată de Kommersant.

Senatoarea este membră a partidului Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin.

Reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, în primul său discurs televizat de la lansarea invaziei în Ucraina, că a semnat un decret de mobilizare parţială începând din acea zi, susţinând că vrea să apere teritoriile ruseşti şi că Occidentul urmăreşte să "distrugă" Rusia.

Liderul de la Kremlin a declarat că scopul său este de a "elibera" regiunea Donbas din estul Ucrainei şi că majoritatea oamenilor din regiune nu doresc să se întoarcă la ceea ce el a numit "jugul" Ucrainei.

"Pentru apărarea patriei şi a integrităţii noastre, consider necesară susţinerea mobilizării parţiale", a afirmat Putin.

La rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a menţionat că vor fi mobilizaţi aproximativ 300.000 de ruşi.

Anunţul lui Putin a fost descris drept un semn de "slăbiciune" de către premierul britanic Liz Truss şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.