Şeful SRI şi şeful MAI, somaţi să dea explicaţii în scandalul secţiilor de poliţie secrete ale dictaturii de la Beijing

Directorul SRI, Eduard Hellvig
Directorul SRI, Eduard Hellvig (Youtube - screenshot)

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice, le-a adresat o serie de întrebări publice şefului SRI Eduard Hellvig şi ministrului de Interne, Lucian Bode, privind scandalul secţiilor de poliţie clandestine chineze de pe teritoriul României.

"Există sau au existat secţii de poliţie clandestine chineze pe teritoriul României, aşa cum relatează presa internaţională? SRI spune că 'nu comentează', în timp ce Ministerul de Interne nu prea ştie ce se întâmplă. A monitorizat, reţinut, anchetat ilegal sau chiar expatriat cetăţenii statul chinez, direct de pe teritoriul ţării noastre? A hărţuit cetăţenii chinezi fugiţi de regimul de la Beijing? Sunt întrebări la care trebuie să răspundă imediat şeful SRI şi Lucian Bode", a declarat Silviu Dehelean.

Liderul USR anunţă că a trimis o interpelare către Ministerul de Interne pentru a afla ce măsuri s-au luat şi "care este planul pentru a sancţiona abuzul grav al Chinei".

"Aceste secţii clandestine ar trebui să fie şi un semnal de alarmă pentru PSD, în special, pentru cei care ne promiteau investiţii chinezeşti, pentru ministrul de Finanţe plătit pentru propagandă pro-China în trecut. Urmaţi exemplul lui Cătălin Drulă şi excludeţi de la licitaţiile publice firmele chinezeşti", a adăugat Silviu Dehelean.

Cazul Dobroeşti

Dobroeşti - comuna ilfoveană unde statul chinez ar fi înfiinţat o secţie de poliţie clandestină - este o localitate strategică pentru regimul dictatorial de la Beijing.

"Dobroeşti e comuna-satelit a Bucureştiului unde se află complexul Dragonul Roşu şi masivele investiţii imobiliare în care locuieşte mare parte din comunitatea chineză din Capitală. Aveţi în link momentul semnării protocolului de cooperare între şeful poliţiei locale Dobroeşti şi poliţia din Nantong (dar pe video se aude că ar fi vorba şi de Ministerul Securităţii Publice din Beijing), vezi-doamne pentru 'protejarea chinezilor', dar şi a românilor când se duc în China. De asemenea, primarul de la acea vreme, Răzvan Stoica (PSD, normal) cere 'aparatură de supraveghere video mai performantă' (pour la bonne bouche, spune tot timpul 'chineji' că mai mult nu poate)", a arătat preşedintele think tank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă.

Potrivit Expert Forum, comunitatea chineză din România a fost, şi probabil este încă, una dintre cele mai mari comunităţi din Europa de Est, a doua după cea prezentă în Ungaria. Deşi numărul exact de chinezi din România a fost întotdeauna neclar, numărul oficial actual este de aproximativ 7.600 de rezidenţi legali, ceea ce o face a treia comunitate de imigranţi ca mărime după moldoveni şi turci, deşi cifrele date de membrii comunităţii chineze înşişi variază între 5.000 şi 20.000 de persoane, nu toţi rezidenţi legali.

Reamintim că, potrivit unui nou raport al Safeguard Defenders, publicat luni, regimul dictatorial chinez a înfiinţat cel puţin 102 secţii de poliţie clandestine pe teritoriul a 53 de ţări, pentru a monitoriza, hărţui şi, în unele cazuri, pentru a repatria cetăţenii chinezi care trăiesc în exil. România se află şi ea pe această listă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne