Şeful Pentagonului nu anticipează o invazie iminentă a Taiwanului de către China

Austin Lloyd III, secretarul american al Apărării
Austin Lloyd III, secretarul american al Apărării (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, duminică, faptul că nu întrvede o invazie iminentă a Taiwanului de către China. El susţine că de fapt China încearcă să stabilească o "nouă normalitate" cu activităţile sale militare în jurul insulei, informează Reuters.

"Nu văd o invazie iminentă. Ceea ce vedem este că China se mişcă pentru a stabili ceea ce am numi o nouă normalitate. O activitate crescută - am văzut un număr de traversări pe linia mediană a Strâmtorii Taiwan de către avioanele lor. Acest număr a crescut în timp. Am văzut mai multă activitate cu navele lor de suprafaţă şi cu apele din interiorul şi din jurul Taiwanului.", a declarat Austin.

Declaraţiile şefului Pentagonului vin în contextul în care China s-a înfuriat şi a lansat ulterior exerciţii militare în apropierea Taiwanului după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită în insulă la începutul lunii august. Exerciţiile militare ale Chinei au continuat de atunci, deşi la o scară mult mai redusă.

Statele Unite şi aliaţii lor au răspuns la exerciţii continuând să navigheze prin regiune. O navă de război a marinei americane şi o fregată canadiană au făcut un tranzit de rutină prin strâmtoarea Taiwan la 20 septembrie.

Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliaţii şi partenerii lor "pentru a se asigura că menţinem un Indo-Pacific liber şi deschis", a declarat Austin într-un interviu în cadrul emisiunii "Fareed Zakaria GPS" de la CNN, înregistrat vineri.

Strâmtoarea îngustă Taiwan a fost o sursă frecventă de tensiuni militare de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniştii, care au înfiinţat Republica Populară Chineză.

Statele Unite lucrează pentru a redeschide canalele de comunicare militară cu China, un lucru esenţial pentru ambele ţări, a declarat Austin.

În august, China a întrerupt cooperarea cu Statele Unite în mai multe domenii, inclusiv dialogul între comandanţii militari de nivel înalt, ca represalii la vizita lui Pelosi în Taiwan.

Austin a declarat că a comunicat telefonic şi personal cu omologul său chinez, ministrul Apărării, Wei Fenghe, care a fost de acord că o comunicare deschisă este importantă.

"Vom face tot ce putem pentru a continua să semnalăm că dorim ca aceste canale să fie deschise şi sper că China va începe să se aplece puţin mai mult şi să lucreze cu noi", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe