Şeful Pentagonului, internat din nou în spital

Austin Lloyd
Austin Lloyd (BRENDAN SMIALOWSKI / GETTY IMAGES)

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a fost spitalizat duminică la Washington pentru tratarea unor "simptome care sugerează afecţiuni urgente ale vezicii urinare", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului potrivit Reuters.

Austin, în vârstă de 70 de ani, a transferat ulterior atribuţiile biroului său secretarului adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, a precizat secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, într-un comunicat.

Atât legislatorii republicani, cât şi cei democraţi l-au criticat luna trecută pe Austin pentru că nu a dezvăluit diagnosticul de cancer şi faptul că a fost spitalizt în decembrie şi ianuarie, nici măcar preşedintelui Joe Biden. Unii republicani proeminenţi, inclusiv fostul preşedinte Donald Trump, au cerut ca Austin să fie demis din funcţie.

Incidentul a fost o ruşine la adresa lui Biden, iar Austin şi-a cerut scuze în timpul unei şedinţe de presă televizate. El urmează să depună mărturie în faţa Congresului pe 29 februarie cu privire la această situaţie.

Biden, democrat, a declarat că are încredere în Austin, în ciuda faptului că preşedintele a fost de acord că a fost o greşeală de judecată.

Prin anunţul privind deplasarea secretarului la spital şi prin decizia rapidă de a-i transfera atribuţiile unui adjunct, Pentagonul părea hotărât să evite repetarea scandalului politic de luna trecută.

Nu era clar cât timp va mai rămâne Austin spitalizat, au declarat duminică târziu, într-o declaraţie, oficialii Centrului Medical Militar Walter Reed.

Austin, un general în retragere cu patru stele care a condus forţele din Irak şi este primul secretar american de culoare al apărării, era încă în spital luna trecută, când forţele americane au lansat un atac de represalii împotriva unui lider al miliţiei susţinute de Iran în Bagdad.

Există acum trei investigaţii diferite privind comportamentul lui Austin, inclusiv una a biroului Inspectorului General al Pentagonului, o agenţie de supraveghere care urmăreşte risipa, frauda şi abuzurile militare. Preşedintele republican al Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers, l-a chemat pe Austin să depună mărturie.

Austin este programat să călătorească miercuri la Bruxelles la o reuniune a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina. Nu era clar dacă spitalizarea lui va afecta aceste planuri de călătorie.