Şeful diplomaţiei luxemburgheze: Poate că asta e tot ceea ce ne-am putea dori - Putin să fie realmente eliminat fizic

Vladimir Putin
Vladimir Putin (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat miercuri că o soluţie la oprirea războiului din Ucraina ar putea fi o "răsturnare" de la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin de către propriul popor, relatează France Presse.

Şeful diplomaţiei luxemburgheze şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că cetăţenii ruşi sunt lipsiţi de informaţii privind războiul pe care Putin îl duce în Ucraina.

"Dacă poporul rus ar vedea ceea ce face Putin în Ucraina, în ce măsură ucrainenii se tem şi câte vieţi umane ar putea avea pe conştiinţă (preşedintele rus), atunci l-ar răsturna de la Kremlin. Poate că asta este tot ceea ce ne-am putea dori, şi anume, ca Putin să fie realmente eliminat fizic [printr-o revoltă - n.r.] pentru a opri toate acestea", a declarat Asselborn, citat de Ziare.com.

Contactat de AFP, Jean Asselborn a explicat că "a pronunţat aceste cuvinte sub impulsul emoţiei", după ce a fost informat de către diplomaţi occidentali aflaţi la faţa locului că armata rusă atacă civili în Ucraina, contrar a ceea ce afirmă Kremlinul.

Şeful diplomaţiei Marelui Ducat, stat fondator al UE, s-a declarat pesimist asupra şanselor de rezolvare a conflictului pe cale diplomatică, prin negocieri.

"Nu trebuie să le spunem oamenilor că, din punct de vedere diplomatic, se va reuşi o cotitură cu un Putin ca preşedinte", a subliniat ministrul Jean Asselborn.